США ніколи не визнають анексію Криму Росією - Помпео

25.07.2018 | 22:53

У США відмовляються визнавати суверенітет Кремля над територією, захопленою силою, і закликають припинити окупацію півострова

Сполучені Штати не визнають претензій Росії на суверенітет над окупованим Кримом та звинувачують її у підриві міжнародних принципів миру й безпеки.

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Майка Помпео, повідомляє Укрінформ.

«Росія шляхом вторгнення в Україну в 2014 році та своєї спробою анексувати Крим прагнула підірвати основи міжнародних принципів, який поділяють демократичні держави: одна країна не може змінити кордони іншого сило», - наголошується у документі.

Росія, підкреслюється далі, сама погодилися із цим принципом у Статуті ООН, пообіцявши утримуватися від погроз силою чи застосування сили проти територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої держави. Цей фундаментальний принцип також підтверджений у Гельсінському Заключному акті та «однією з основ», на якій лежить спільна безпека.

«Сполучені Штати вкотре підтверджують своє невизнання претензій Кремля на суверенітет над територією, захопленою силою, що суперечить міжнародному праву. Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати не визнають спроб Росії анексувати Крим та зобов'язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України», - підкреслюється у заяві глави Держдепу.

США закликали Росію поважати міжнародні принципи та припинити окупацію Криму.

«Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий та процвітаючий світ, ми повинні підтримувати нашу прихильність до міжнародного принципу суверенної рівності та поваги територіальної цілісності інших держав. Завдяки своїм діям Росія діяла у спосіб, недостойний великої нації, та обрала ізоляцію від міжнародної спільноти», - наголосив державний секретар США.

Читайте також