Міністерство оборони планує підвищити зарплати військовим

30.07.2018 | 08:14
Photo Andrew Kravchenko

Через низькі зарплати з українського війська звільняється багато офіцерів і контрактників

Міністр оборони Степан Полторак просить прем'єр-міністру Володимира Гройсмана виділити додатково з бюджету 4,5 млрд грн на підвищення грошового забезпечення військових.

Інформацію про це розміщено на офіційній сторінці міністерства у Twitter.

«Міністерством оборони ухвалено рішення щодо підвищення грошового забезпечення військових з 1 жовтня 2018 року», - йдеться у повідомленні.

У листі Полторака зазначається, що недостатній рівень грошового забезпечення є основною причиною звільнення з лав Збройних сил України після закінчення контракту (36% опитуваних).

За даними міністерства, всього із січня по червень звільнилося 11 тисяч офіцерів та контрактників, що мали військовий досвід, ще 18 тисяч планують звільнитися до кінця 2018 р.

На початку 2016 р. мінімальне грошове забезпечення військових становило 7 тис. грн. На той час це була досить значна сума, яка становила близько 5 розмірів мінімальної заробітної плати та майже 1,6 розміру середньої зарплати по країні. Після підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2017 року, відповідні співвідношення становили 2,2 та 0,89 раза, що призвело до погіршення матеріального стану військовослужбовців. Це спровокувало відтік військовослужбовців – підготовлених фахівців, на підготовку яких вже були витрачені великі кошти, зазначається у листі міністра.

Нині грошове забезпечення військовослужбовця першого року служби становить 7,5 тис. грн при середній зарплаті по країні 8,7 тис. грн.

Тому з метою збереження кадрового потенціалу та залучення на військову службу в Міністерстві оборони опрацьовується питання щодо збільшення з 1 жовтня 2018 року мінімального грошового забезпечення: рядовому складу – до 9 тис. грн.; офіцерському складу – до 15,3 тис. грн.

«За таких умов, для виплати грошового забезпечення у другому півріччі 2018 року потрібен додатковий фінансовий ресурс у сумі 4,5 млрд грн, що необхідно врахувати під час доопрацювання показників видатків держбюджету на 2018 рік», - сказано у зверненні до прем'єр-міністра.

Міністрерством підготовлено ще одне рішення – Планом управління та розвитку ЗСУ передбачено 2019 року підняти базовий рівень грошового забезпечення до рівня: військовослужбовець за контрактом першого року служби у військовому званні «солдат», на посаді з другим тарифним розрядом – 15 тис грн; підвищення рівня грошового забезпечення всіх інших військовослужбовців буде здійснене пропорційно, у залежності від військового звання, займаної посади, вислуги років тощо.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також