Росія стягнула на Донбас безпрецедентну кількість танків та артилерії

06.08.2018 | 18:41

ОБСЄ: порушення з боку бойовиків носять системний характер та призводять до ескалації напруги

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зареєструвала у липні на окупованій території Донбасу різке зростання кількості танків, артилерії, гаубиць та іншої техніки.

Про це в понеділок, 6 серпня, повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації.

За офіційними даними, порівняно з червнем у липні СММ ОБСЄ зареєструвала безпрецедентне – у понад 200 одиниць, або у 8,5 разів – зростання кількості важкого озброєння та військової техніки, виявлених на території ОРДЛО.

На цей час зареєстровано до 2 танкових батальйонів, 2 дивізіони самохідної артилерії, дивізіон буксируваних гаубиць, до 100 одиниць ББМ, засоби протиповітряної оборони тощо.

Повідомляється, що також 2 серпня у підконтрольних бойовикам районах на Донецькому напрямку виявлено 2 батареї реактивних систем «Град», 2 батареї 122 мм гаубиць Д-30 та понад 20 одиниць бронетехніки. Всі вони рухалися за межами виділених місць зберігання озброєння.

Така активність збройних формувань РФ, наголошують у СММ, призвела до різкого зростання кількості порушень режиму припинення вогню уздовж лінії розмежування.

«28 липня, вперше з початку 2018 року, в районі селища Кримське Луганської області, під прикриттям вогню з мінометів калібром 82 мм, диверсійна розвідувальна група збройних формувань РФ здійснила напад на українські позиції. Внаслідок чого двоє військовослужбовців ЗСУ загинули та ще двоє отримали поранення», - інформує СММ.

У повідомленні зазначається, що 1 серпня унаслідок обстрілів Новомихайлівки, Мар'їнки та Травневого зазнали поранень троє військовослужбовців, 2 серпня у Водяному були поранені двоє військовослужбовців ЗСУ.

Цього ж дня поблизу Павлополя збройні формування РФ вели вогонь з танків», - повідомляють у СЦКК.

Загалом упродовж лише одного тижня з 28 червня до 3 серпня СММ ОБСЄ зареєструвала 216 обстрілів з боку збройних формувань РФ – це 94% всіх зареєстрованих випадків порушення режиму припинення вогню і на 24% більше, у порівнянні з попереднім тижнем.

Так, 33 обстріли збройні формування РФ вчинили вже упродовж 4 серпня, внаслідок чого загинув військовослужбовець ЗСУ. В районі Широкіного були застосовані міномети. У Мар`їнці від вогню ворожого снайпера отримали поранення 2 поліцейських МВС України зі складу Об’єднаних сил.

Крім того наголошується, що бойовики перешкоджають діяльності моніторингової місії.

Зокрема, минулого тижня було зафіксовано 14 випадків обстрілів безпілотників з боку збройних формувань РФ. Також зареєстровано два випадки постановки перешкод безпілотникам СММ засобами РЕБ.

Також бойовики 176 разів забороняли патрулям місії доступ до об’єктів, передбачених домовленостями про контроль за дотриманням режиму припинення вогню та відведення озброєнь.

СЦКК вважає «неприпустимим продовження порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань РФ, які мають системний характер та призводять до ескалації напруги як на лінії розмежування, так і в цілому у районі проведення операції Об`єднаних Сил».

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів