США передали Україні два контрбатарейні радари

17.08.2018 | 19:17

Очолювані Росією сили більше не зможуть безкарно завдавати ударів по мирному населенню та Збройних силах України - посол США

Сполучені Штати Америки передали Україні дві станції контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36 для військових автомобілів «Хаммер».

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, церемонія передачі техніки відбулася у п'ятницю, 17 серпня, за участі посла США в Україні Марі Йованович.

«Ці радари дозволять уникати жертв серед мирного населення, а також нададуть спроможність ЗСУ запобігати цьому. Очолювані Росією сили більше не зможуть безкарно завдавати ударів по мирному населенню та Збройних силах України. Радари дозволяють чітко визначити та надати необхідну інформацію для артилерійських підрозділів», - сказала посол США. 

Вона повідомила, що вартість переданого обладнання становить близько $50 млн., та наголосила, що США й надалі співпрацюватиме зі Збройними силами України задля збільшення військової потуги Києва.

Начальник Генштабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко подякував народу та уряду США за військово-технічну допомогу та надання українській стороні контрбатарейних радарів.

«Від імені українських воїнів, які виконують бойові завдання в районі проведення ООС, та від себе особисто, хотів би подякувати уряду США та всьому американському народові за передану чергову партію військового обладнання, яке допоможе ЗСУ у боротьбі з агресором і, впевнений, збереже немало життів», - сказав Муженко.

За словами генерала, Україна стала першою країною у світі, якій США дозволили самостійно займатися технічним обслуговуванням та ремонтом радарів.

Рухома радіолокаційна станція контрбатарейної боротьби типу AN/TPQ призначена для автоматичного визначення місця розташування позицій ворожої артилерії, ракетних установок та мінометів. Одночасно може обробляти ведення вогню з декількох місць до 10 різних видів зброї та визначати позиції після виявлення першого пострілу.

З 2014 року американська сторона в рамках контракту на міжнародну технічну допомогу передала Збройним Силам України понад три десятки таких станцій контрбатарейної боротьби різних модифікацій.

Усього за цей період ЗСУ отримали від США технічну та гуманітарну допомогу на суму майже $250 млн. Така допомога включає, зокрема, медичне обладнання, прилади нічного бачення, станції контрбатарейної боротьби, автомобілі, радіостанції, GPS навігатори, ліцензійне програмне забезпечення для центрів підготовки, лазерні системи імітації бойових дій тощо.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів