Сьогодні в Україні святкують Яблучний спас

19.08.2018 | 08:54

Предки українців вважали, що саме цього дня, 19 серпня, закінчувалося літо

У неділю, 19 серпня, в Україні відзначають Яблучний Спас.

Другий Спас, або Преображення Господнє – одне з 12 головних християнських свят.

За давнім звичаєм цього дня українці освячують у церкві не лише яблука, але й овочі та інші фрукти – груші, виноград, сливи, персики, огірки, горох, картоплю, а також мед та колоски жита і пшениці.

Церква благословляє принесені плоди, утверджуючи думку про те, що все – від людини до рослини – має бути присвячене Богу як Його творіння.

Цього дня до церкви також несуть святити квіти й мак. За традицією, навесні цей мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщеня вплітають у коси.

На Спаса 19 серпня також поминають померлих.

Для селян свято символізує закінчення жнив та завершення літа.

У давнину казали, якщо у цей день сухо та спекотно – теплою буде й осінь. Якщо дощитиме, багато опадів буде й восени. Ясний день віщує морозну зиму із завірюхами.

Святковою стравою на Спаса в основному вважаються печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають. Вдома готують також пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх з узваром або грушівником – киселем зі свіжих груш.

Вважається, що на Яблучний Спас не можна робити ніякої роботи по дому, зокрема, шити.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати