На Харківський авіазавод заходить американський інвестор

21.08.2018 | 13:09
Photo Andrew Kravchenko

Партнерська співпраця передбачає виробництво літаків для третіх країн

На Харківський авіаційний завод заходить великий американський інвестор.

Про це повідомив Укрінформу Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий.

«Я не буду казати деталі, але великий інвестор уже заходить на український ринок для спільного виробництва літаків», - сказав Чалий.

На уточнююче запитання посол відповів, що угода передбачає спільне будівництво літаків для третіх країн.

«Я можу сказати, що це Харків. Це відновлення трьох тисяч робочих місць на відповідному заводі у Харкові... Заходить американська компанія, яка спільно вироблятиме літаки для третіх країн», - додав посол.

Він також нагадав, що нещодавно ДП «Антонов» підписав угоду про співпрацю в галузі авіабудування з американською компанією Boeing.

На думку Чалого, державна політика України має бути спрямована на залучення інвесторів у авіаційну галузь.

«Я бачу недостатність координації саме з українського боку зараз. Я ставив це питання і буду його ставити на зустрічах з прем'єр-міністром, з представниками уряду, з президентом ми говорили про це. З'являються можливості – ми маємо активно туди заходити, тому що конкуренція на американському ринку величезна, але Україна має тут потенціал», - зазначив посол.

Харківський авіаційний завод (ХАЗ) – одне з підприємств авіаційної промисловості України – об'єднання декількох заводів, які забезпечують повний цикл робіт із серійного виробництва, доопрацювання та технічного обслуговування в процесі експлуатації вироблених літаків. Підприємство має сертифікати про схвалення виробництва, видані Державіаслужбою України та Авіаційного реєстру Міждержавного авіаційного комітету (АР МАК), а також висновок з організації системи якості Бюро Верітас.

Станом на 2018 рік Харківське державне авіаційне виробниче підприємство має найбільшу в країні заборгованість перед працівниками із заробітної плати.

На знімку: літак Ан-74 виробництва Харківського авіазаводу.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також