Порошенко та Варфоломій підписали Угоду про співпрацю між Україною та Вселенським патріархатом

03.11.2018 | 21:59

Патріарх Варфоломій: рішення про автокефалію української церкви приведе до єдності всіх православних в Україні

Президент України Петро Порошенко, який 3 листопада перебував з офіційним візитом у Туреччині, та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

Зустріч Президента з Патріархом відбувалася за зачиненими дверима, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні історичний день, який був започаткований з перших днів відновлення української незалежності», - сказав Порошенко в короткій заяві після зустрічі.

За його словами, підписана Угода «робить усі умови, щоб процес підготовки до Собору, процес надання Томосу був приведений у чітку відповідність до канонів православної церкви».

У свою чергу, Патріарх Варфоломій висловив переконання, що рішення про автокефалію української церкви «приведе до єдності всіх православних в Україні».

Він повідомив, що за результатми зустрічі було підписано Договір про співпрацю між Вселенським Патріархатом і Україною.

11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Читайте також