УПЦ МП розірвала з Константинополем і відмовилася від участі у створенні автокефальної церкви в Україні

13.11.2018 | 22:57

УПЦ МП вважає, що надання Томосу про автокефалію є штучним та нав'язаним ззовні 

Українська православна церква Московського патріархату розірвала євхаристійне спілкування зі Вселенським патріархатом та не братиме участі у створенні незалежної української православної церкви.

Таке рішення ухвалив Собор єпископів УПЦ МП в Києві 13 листопада.

В УПЦ МП вважають, що надання Томосу про автокефалію «є штучним, нав'язаним ззовні, не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності і поглибить поділ і посилить конфлікти серед народу України».

«За таких умов долучення єпископату, духовенства та мирян Української православної церкви до цих процесів вважаємо неможливим», - йдеться у рішенні Собору.

Євхаристичне спілкування УПЦ МП з Константинопольським патріархатом «на даний час є неможливим і припиняється», - заявили в УПЦ МП.

11 жовтня синод Вселенського патріархату заявив про своє рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Після цього в Києві має зібратися Собор архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які просили Вселенського патріарха надати Томос.

Собор має здійснити церковне об'єднання, створивши єдину помісну Українську православну цервку, та обрати її предстоятеля.

Потім Вселенський патріарх вручить предстоятелю єдиної української помісної автокефальної церкви документ про автокефалію (Томос).

Раніше Російська православна церква виступила прои рішення Вселенського патріархату щодо надання автокефалії Українській церкві розірвала зв'язки з Константинополем.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати