Створення власної ядерної зброї перетворить нас на країну-ізгоя – Безсмертний

18.11.2018 | 20:11

Приєднавшись до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Україна позбулася третього у світі за потужністю ядерного арсеналу

Україна має моральне право вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, проте зараз цього робити не варто.

Про це у своєму блозі на «Цензор» пише відомий політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

За його словами, цього і наступного року з огляду на вибори «ядерна ностальгія», очевидно, буде гострішою, ніж зазвичай. Водночас, частина суспільства (за деякими даними – до 50% громадян) поділяє таку риторику. Адже Будапештський меморандум не спрацював – один з «гарантів безпеки» (Росія) розв’язав проти України війну, а інші його не зупинили. Це сприймається як величезна несправедливість, говорить Безсмертний.

«Чи має Україна моральне право вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї? Однозначно так! Для цього є усі підстави. Чи варто Україні йти на цей крок? Чи готова наша держава витримати таку відповідальність і наслідки? Однозначно ні!», - переконаний політик.

При цьому Безсмертний нагадав, що свого часу міжнародні партнери України переймалися не тільки її ядерним потенціалом.

«Колись дипломати розкажуть більше про те, як здійснювалася «стерилізація» оборонного сектору України. Напрям був дуже чіткий – Вашингтон і Москва спільно були зацікавлені у тому, щоб в Україні лишилася максимум тактична зброя. Нинішні спроби України відродити неядерний, підкреслюю – неядерний - ракетний потенціал в оперативно-тактичному сегменті так само не викликають захвату у світі. Тим більше, зважаючи на наявність у нас технологій створення стратегічних ракет», - зауважив політик.

Водночас він наголошує, що «гіпотетична спроба України почати роботу у напрямку створення власної ядерної зброї моментально перетворить нас на країну-ізгоя, а це – вирок».

Але «факт добровільного роззброєння можна і треба використовувати на дипломатичному рівні, переконуючи забезпечити компенсатори». Тому що Україна довела свою вірність принципам миру, багато років була донором безпеки у регіоні та світі (завдяки участі у миротворчих місіях), запевняє Безсмертний.

«Ми заслуговуємо на те, щоб європейські партнери зняли негласне ембарго на поставки до України зброї, матеріалів і технологій подвійного призначення. Треба доносити світу, що в України є повне право створювати і використовувати будь-які незаборонені засоби захисту від російської агресії. Тим більше, що Кремль не приховує намірів дестабілізувати Європу. А Україна – чи не єдиний серйозний бар’єр на його шляху», - наголосив політик.

Нагадаємо, що 16 листопада 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Цей крок став підсумком трирічної епопеї, внаслідок якої наша країна вимушено позбулася третього у світі за потужністю ядерного арсеналу, розміщеного на її території.

Читайте також