Декларувати кошти заробітчан, які вони пересилають рідним, є аморальним - Безсмертний

19.11.2018 | 22:59

«Не можна вигрібати останні копійки з кишень громадян»

Віце-прем’єр-міністр України (2005) Роман Безсмертний гостро скритикував заяву міністра соціальної політики Андрія Реви щодо декларування коштів, які заробітчани пересилають з-за кордону.

Свою точку зору політик представив у Facebook.

«Заява міністра соціальної політики Андрія Реви щодо декларування коштів, які заробітчани пересилають з-за кордону, – аморальна! Не треба лізти у кишені тих, хто і так ледь зводить кінці з кінцями!», - написав Безсмертний.

Очевидно, вважає він, що в міністерстві соціальної політики хочуть зменшити кількість отримувачів субсидій.

«Але не можна це робити, вигрібаючи останні копійки з кишень громадян. Люди вимушені їхати за кордон на заробітки, вони важко працюють, щоб подарувати родичам в Україні хоча б по сто євро на місяць, оплатити навчання дітям, підтримати батьків-пенсіонерів», - зазначив Безсмертний.

Він наголосив, що кошти, які отримують родичі заробітчан, не піддаються системному обрахуванню: «Якщо, наприклад, цього місяця переказ був, то це не означає, що він буде регулярним. Тобто перекази заробітчан своїм сім’ям – це подарунки, а не постійні доходи. Яке декларування?»

Таке відчуття, - пише Безсмертний, - що міністр свідомо протиставляє одних українців іншим. Інакше не казав би, що у сімей заробітчан «свято життя, за яке платимо ми з вами».

Він ще раз наголосив, що «позбавляти людей субсидій за новий холодильник, стоєвровий переказ чи придумувати іншу маячню – не можна!».

«Натомість, - вважає екс-віце-прем’єр, - уряд міг би почати переговори з Євросоюзом щодо компенсації Україні витрат на підготовку робочої сили для Європи. Адже українці приїжджають туди працювати і приносять гроші у бюджети європейських країн».

Напередодні міністр соціальної політики Андрій Рева поінформував, що українські громадяни, котрі працевлаштовані за кордоном, пересилають в Україну $6,5 млрд щороку. Посадовець заявив, що ці кошти слід вважати доходами фізичних осіб і вони мають оподатковуватися.

Читайте також