Російські військові захоплюють катери ВМС України

25.11.2018 | 21:37

На борту одного з кораблів є поранений. Сили ВМС ЗСУ розгортають заходи допомоги

Російські військові наразі здійснюють захоплення катерів ВМС України.

Про це поінформував у неділю на своїй сторінці у Facebook постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін, повідомляє Укрінформ.

«Наразі збройні сили держави-агресора здійснюють захоплення катерів ВМС України», - написав він.

Бабін додав, що на виході з Керченської протоки росіяни застосували зброю проти корабля ВМС України.

«На борту є поранений. Сили ВМС ЗСУ розгортають заходи допомоги», - повідомив Бабін.

За його словами, до того російські військові погрожували застосуванням зброї під час виходу кораблів ВМС з окупованого ними «територіального моря РФ» біля Криму.

Як повідомляло командування ВМС ЗС України, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксира «Яни Капу», внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі «незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки».

В МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

За даними командувача ВМС Ігоря Воронченка, Росія навмисне блокувала Керченську протоку, використавши цивільне судно для штучного перекриття руху в каналі.

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

О 19-й годині ВМС ЗСУ повідомили, що після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї. З'явилася також інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ «Дон» з метою спроби абордажу.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів