Росія захопила українські кораблі у Керченській протоці - ВМС Оновлено

25.11.2018 | 22:20

Командування ВМС ЗС України повідомляє  про двох поранених українських військових моряків

ВМС України повідомляє, що спецназ Росії захопив три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні Росією у Керченській протоці.

Про це інформує прес-центр Командування ВМС ЗС України.

«За оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь» вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир «Яни Капу» також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків», - йдеться у повідомленні.

За даними Українського мілітарного порталу, для недопущення підкріплення з боку ВМС України з Азовського моря РФ перекинула на Азов морський тральщик «Вице-адмирал Захарьин» та 2 артилерійські катери проекту 1204 «Шмель». «Вони стримували можливі дії МБАК «Лубни» та «Кременчук», які знаходяться в районі Керченської протоки з боку Азовського моря», - поінформував керівник УМП Тарас Чмут.

Як повідомляло командування ВМС ЗС України, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксира «Яни Капу», внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі «незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки».

В МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН та Конвенції ООН з морського права.

За даними командувача ВМС Ігоря Воронченка, Росія навмисне блокувала Керченську протоку, використавши цивільне судно для штучного перекриття руху в каналі.

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

О 19-й годині ВМС ЗСУ повідомили, що після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї. З'явилася також інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ «Дон» з метою спроби абордажу.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів