Україна запровадила воєнний стан

27.11.2018 | 00:20
Photo Andrew Kravchenko

Він буде введений на 30 діб у прикордонних областях, що межують з Росією та акваторією Чорного та Азовського морів

Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану в Україні.

За це у понеділок, 26 листопада, проголосували 276 депутатів, проти – 30.

 Військовий стан запроваджується з 27 листопада терміном на 30 діб у прикордонних регіонах України, що межують з Росією та акваторією Чорного та Азовського морів – Чернігівській, Сумській, Харківський, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Одеській та Вінницькій областях.

 «Термін дії воєнного стану буде скорочений до 30 днів. Проект закону, яким затверджується указ, передбачає, за підсумками обговорень, запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, вздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону та вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів. Саме там, де може бути нанесений удар», - наголосив у виступі в парламенті Порошенко.

У такий спосіб Україна відреагувала на обстріл та захоплення Росією кораблів ВМС України біля Керченської протоки, яке відбулося 25 листопада.

Воєнний стан запроваджується з 09:00 28 листопада і діятиме до 26 грудня 2018 року.

Парламент також проголосував за проведення президентських виборів 31 березня, аби спростувати чутки, що їх можуть скасувати або перенести.

Порошенко запевнив, що основні конституційні права громадян на час дії воєнного стану обмежені не будуть, і що заходи воєнного стану можуть здійснюватися лише у випадку наземної агресії з боку Росії.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів