Сьогодні у Софії Київській ‒ Об'єднавчий собор православної церкви

15.12.2018 | 13:21
Photo Andrew Kravchenko

Зібрання ієрархів трьох гілок українського православ’я оберуть главу нової Православної церкви України та затвердять її статут

Об’єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви та обрання її очільника проходить у Національному заповіднику «Софія Київська».

У роботі Собору беруть участь ієрархи трьох церковних юрисдикцій, УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ, ієрархи Константинопольського патріархату Даніїл Зелінський, Іларіон Рудник та митрополит Галльський Еммануїл.

Кожен український єпископ привіз на собор ще одного священика та одного мирянина або ченця, повідомляє Укрінформ.

За інформацією УПЦ КП, Українська православна церква Київського патріархату й Українська автокефальна православна церква схвалили участь у соборі на рівні своїх Архієрейських соборів, а Українська православна церква, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, представлена «окремими представниками єпископату, кліру та мирян».

Предстоятеля нової церкви обиратимуть з-поміж трьох кандидатур таємним голосуванням. У першому його турі список формують усі делегати собору, висуваючи свого кандидата, у другому - голосують лише ієрархи.

Під час Собору також має бути затверджений Статут церкви.

Як повідомлялося, запрошення на Об'єднавчий собор повернули 56 архієреїв Української православної церкви МП. А предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій повернув Вселенському Патріарху Варфоломію лист-запрошення для участі в Об'єднавчому соборі.

11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати