Росія пригнала на Донбас більше танків, ніж має Німеччина чи Франція – Порошенко

20.02.2019 | 23:34

У п’яту річницю агресії РФ проти України в ООН пройшли дебати «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України»

Росія змінює стратегічний баланс у регіоні та далеко за його межами. Отже, ми спостерігаємо безпрецедентну мілітаризацію Чорноморського регіону.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив у своїй промові до Генеральної асамблеї ООН у рамках спеціальних дебатів «Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України».

«Станом на лютий 2019 року в окупованому Криму Росія розмістила до 32,5 тис. військових, 88 артилерійських систем, 52 реактивні системи залпового вогню, 372 бойові броньовані машини, 113 бойових літаків, 62 бойові гелікоптери, 6 бойових суден і 6 підводних човнів, які оснащені морськими системами крилатих ракет «Калібр», - такі цифри навів Порошенко.

Разом з тим він підкреслив, що не можна виключати й можливе розгортання ядерної зброї на півострові. Інфраструктура вже розбудована, і Росія використала останні п'ять років для її відновлення та модернізації. «Хто-небудь все ще має ілюзії, чому Росія зробила все, щоб зруйнувати ДРСМД? - запитав Порошенко. - Не будьте наївними: Росія перетворює на військову базу будь-яку територію, яку вона захоплює або бере під свій контроль».

Також він заявив, що «на Донбасі російські збройні формування мають 496 танків. Для вашої інформації: ця кількість є більшою, ніж у Німеччини чи Франції, Іспанії чи Італії, - підкреслив Президент. - Саме Україна стримує цю російську силу – силу, яка, окрім того, налічує 938 броньованих бойових машин, 128 реактивних систем залпового вогню, 776 артилерійських систем (у тому числі самохідних). Україна по суті стала реальним східним флангом НАТО в захисті трансатлантичної свободи і демократії».

Також він нагадав, що минулого року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі неодноразово знімала на відео конвої російської військової техніки, які незаконно перетинали ділянку українсько-російського кордону, що не контролюється українською владою. Спостерігачі також визначили наявність на окупованій території новітніх російських систем радіоелектронної війни та радіорозвідки, а також електронних систем глушіння БПЛА.

«Ці системи ніколи не були у розпорядженні українських збройних сил. Є тільки одна країна, здатна їх виробляти і постачати: Росія!» - наголосив Порошенко, та підкреслив: «щоб приховати ці незаконні поставки, Російська Федерація просто блокує моніторингову діяльність СММ ОБСЄ в районах поблизу тимчасово неконтрольованої частини державного кордону».

Сьогодні, у п’яту річницю початку російської агресії проти України, в ООН пройшли спеціальні дебати «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України», де йшлося про ситуацію на Донбасі та у Криму. Президент Петро Порошенко, який перебуває з візитом у США, взяв участь у засіданні Генеральної асамблеї ООН.

Укрінформ

Читайте також