Росія продовжує готуватися до повномасштабної війни з Україною - Порошенко

26.02.2019 | 21:08

Поблизу кордонів агресор накопичує потенціал для вірогідного і можливого вторгнення

Президент Петро Порошенко заявив про загрозу повномасштабної війни з Росією.

Свою пересторогу Верховний головнокомандувач ЗСУ висловов на оперативно-стратегічних зборах з керівництвом ЗСУ у вівторок, 26 лютого.

«Росія жодним чином не відмовилася від можливості досягти своїх цілей в Україні збройним шляхом. Агресор розгортає нові військові з’єднання поблизу наших кордонів, нарощуючи потенціал для вірогідного і можливого вторгнення»,  - сказав Порошенко.

За його словами, агресор продовжує нарощувати воєнну потугу на кордонах з Україною.

«На західному стратегічному напрямку ворог продовжує формувати об’єднане стратегічне командування «Захід» у складі двох загальновійськових армій, танкової армії, армійського корпусу, армії військово-повітряних сил і ППО», - поінформував президент.\.

Він також зазначив, що «на південно-західному стратегічному напрямку Восьма загальновійськова армія здійснює безпосереднє управління двома російськими армійськими корпусами, розгорнутими на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей».

«Ми спостерігаємо безпрецедентну мілітаризацію Чорноморського регіону. На території тимчасово окупованого Криму агресор створив потужне об’єднання військ, яке включає наземний, повітряний і морський компоненти, загальною чисельністю понад 30 тис. військових. Поблизу наших кордонів формуються та розгортаються ракетні частини, оснащені комплексами «Іскандер», - поінформував Порошенко.

За його словами, створення нових ударних оперативних сил на західному та південно-західному стратегічних напрямках «не має нічого спільного з обороною».

«Ми розуміємо з вами, що ці сили призначені для військового удару. Саме до цього готується Кремль», - наголосив глава держави.

Президент вважає, що «загроза повномасштабної війни є не декларацією, а є цілком реальною, особливо у світлі нинішніх військових приготувань противника».

За його даними, «підготування ведуться поблизу державного кордону України в Смоленській, Брянській, Воронезькій, Бєлгородській, Ростовській областях та в анексованому Криму».

Порошенко вважає, що «було б помилкою думати, ніби апетити Росії обмежуються тільки Україною – її гібридна війна має на меті кардинально змінити геополітичний ландшафт усієї Європи. Інколи плани розповсюджуються і до глобальних змін».

Президент вказав на агресивні дії та наміри Росії, зокрема у Азово-Чорноморському регіоні, зокрема, на нещодавнє захоплення українських військових моряків та кораблів у Керченській протоці.

За цих умов, наголосив Порошенко, «постійна підготовка Збройних Сил, їхнє озброєння та оснащення, стратегічні рішення, які ухвалюються у секторі безпеки, набувають особливої ваги».

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів