Суд визнав незаконною націоналізацію Приватбанку

18.04.2019 | 22:07

За висновком суддів, процедура виведення Приватбанку з ринку порушувала норми чинного законодавства

Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку України та Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Про це повідомляє офіційний сайт суду.

Суд визнав «протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «Приватбанк», та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку», - йдеться в повідомленні.

За висновком суддів, процедура виведення Приватбанку з ринку порушувала норми чинного законодавства.

Зазначається, що підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «Приватбанк» до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні.

За повідомленням ЗМІ від 9 квітня, бізнесмен Ігор Коломойський та кіпрська компанія Triantal Investments LTD доповнили свій позов новими вимогами до України про повернення кожному з них пакету акцій Приватбанку.

Сам Коломойський заявив, що йому не потрібен Приватбанк, і вимагає $2 млрд компенсації за капітал, який там був під час націоналізації.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд гривень.

У вересні 2018 року Окружний адмінсуд Києва підтвердив правомірність ухваленого Нацбанком рішення про віднесення Приватбанку до категорії неплатоспроможних.

Читайте також