Президент Порошенко підписав закон про українську мову

15.05.2019 | 18:41

Епохальний день, якого українці чекали століттями – утворено одну з найважливіших платформ та фундамент для подальшого формування української державності

Президент Петро Порошенко 15 травня підписав закон про функціонування української мови як державної.

Церемонія підписання, яку транслювали у прямому ефірі центральні телеканали,

відбулася в присутності голови Верховної ради України Андрія Парубія, представників парламенту та громадськості.

«Як Президент України Петро Порошенко, маю високу честь та унікальну можливість підписати Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної. Я скріпляю підписом ретельно збалансований мовний закон», - сказав Порошенко.

За його словами, підписанням цього закону робиться один з найголовніших актів для формування української державності, бо платформою і фундаментом, на якому будується держава, точно є мова.

Чинний глава держави наголосив, що «цей закон аж ніяк не зачіпає жодну мову національних меншин, які проживають в Україні».

Порошенко підкреслив, що ретельне обговорення закону про мову точно пішло йому на користь, оскільки дало змогу врахувати думки всіх зацікавлених сторін, які сповідують державну політику.

«Єдина думка, яку ми не збиралися враховувати, – це  думка Москви. Нехай займаються російською мовою», - зазначив президент України.

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» був ухвалений Верховною Радою 25 квітня 2019 року. За нього проголосували 278 народних депутатів

Проти виступили депутати «Опозиційного блоку» – колишні  представники Партії регіонів, які подали проекти постанови за скасування закону про мову.

Верховна Рада 14 травня 14 травня відхилила проекти постанов, які блокували підписання закону, після чого голова парламенту Андрій Парубій підписав закон і передав на підпис президенту Порошенку.

Відео підписання

Читайте також