В Україні може зірватися виробництво бронетранспортерів БТР-4

29.05.2019 | 15:01
Photo Andrew Kravchenko

Міністерство оборони не приймає в експлуатацію техніку, корпуси якої виготовлені з бронесталі виробництва країн ЄС та НАТО

На Житомирському бронетанкововому заводі призупинено роботу цеху з виробництва корпусів для вітчизняного бронетранспортера БТР-4.

Вимушена зупинка виробництва сталася через відмову військової прийомки Міноборони України допустити до експлуатації техніку, корпуси якої виготовлені з бронесталі виробництва країн ЄС та НАТО, повідомляє прес-служба концерну Укроборонпром.

Недопущення у виробництво європейських броне сталей, зазначають у концерні, спричинить проблеми і на інших заводах бронетанкового кластеру концерну.

«На ДП «Житомирський бронетанковий завод» призупинено роботу цеху з виробництва корпусів БТР-4. Це вимушене рішення прийнято керівництвом підприємства через відмову військової прийомки Міністерства оборони України допустити до експлуатації у військах БТР-4, корпуси яких виготовлені з бронесталі виробництва країн ЄС та НАТО, – йдеться у повідомленні.

Ситуація, поряснюють у концерні, пов’язана з проблемою у сфері стандартизації в ОПК, яка вимагає скоординованих дій Верховної ради України та низки державних органів.

«Наголошуємо, що внаслідок позиції військової прийомки Міноборони та через досі чинні архаїчні норми стандартизації призупинено спеціально створену виробничу лінію на житомирському заводі. Ситуація виглядає абсурдною, адже бронесталі, з яких виробляються бойові машини у США, Німеччині, Франції, Великій Британії, Нідерландах, Бельгії, Польщі та інших країнах світу, визнано непридатними для української бронетехніки», - зазначається в повідомленні.

Прес-служба нагадує, що на держпідприємствах «Заводі ім. Малишева, ХКБМ ім. Морозова» та «Київський бронетанковий завод» також створені лінії з виробництва бронетранспортерів у зв'язку із запланованим розширенням серійного виробництва для української армії.

«Серійне виробництво нових бойових машин залежить від поставок броньованої сталі і розраховане на її імпорт з країн ЄС. Адже єдине в Україні підприємство із зварювання корпусів з української бронесталі – приватне ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» – не спроможне задовольнити потреби українського війська», - інформують у концерні і закликають якнайшвидше вирішити проблеми стандартизації, зокрема щодо допуску у внутрішнє виробництво імпортних бронесталей.

З огляду на звернення працівників ДП «ЖБТЗ», для вивчення дій керівництва підприємства щодо призупинки лінії буде здійснено позачергову перевірку фахівцями концерну.

На час роботи комісії, з метою забезпечення її об’єктивності, директора заводу Ігоря Пшеничного тимчасово відсторонено від обов‘язків.

На знімку: бронетранспортне БТР-4 на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати).

Фото Андрія Кравченка

Читайте також