За все, що відбувається на окупованих територіях, відповідає виключно Росія - Тетерук

08.06.2019 | 08:21
Photo Andrew Kravchenko

Нардепи засудили заяву Зеленського, у якій він сподівається, що Росія відновить контроль над найманцями на окупованих територіях

Українські парламентарі різко засудили заяву Адміністрації президента щодо артилерійських обстрілів 7 червня поблизу Новолуганського, внаслідок яких двоє українських бійців загинули, а восьмеро були поранені.

У заяві АП, зокрема, висловлюється, сподівання, що «російська сторона відновить контроль  над найманцями» на окупованих територіях Донбасу.

Коментуючи заяву УП, народний депутат і учасник АТО Андрій Тетерук (фракція «Народний фронт») наголосив, що за все, що відбувається на окупованих територіях, відповідає виключно Росія як країна-агресор.

«Виправдовувати агресію Росії, пояснюючи втратою контролю над «найманцями» це тупо. Адміністрації Президента України слід керуватися прямою нормою діючого Закону України, в якому, зокрема, йдеться про те, що «беручи до уваги, що Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації, що складаються з регулярних з’єднань і підрозділів, підпорядкованих Міністерству оборони Російської Федерації, підрозділів та спеціальних формувань, підпорядкованих іншим силовим відомствам Російської Федерації, їхніх радників, інструкторів та іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також за допомогою окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та підконтрольні Російській Федерації самопроголошені органи, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України», - написав Тетерук.

«За все, що відбувається на окупованих територіях, - заявив він, - відповідає виключно Росія, як країна-агресор, і ніхто інший!».

Водночас, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що своєю заявою АП знімає з Росії відповідальність за вбивство українських військових.

«Президент Зеленський сподівається, що російська сторона відновить свій контроль над підрозділами! Мова йде про контроль над окупаційними військами, і Зеленський сподівається, що РФ не піде геть, не забере свою зброю і техніку з української землі, не виведе своїх найманців, а ... відновить свій контроль над підрозділами. Відкрию «таємницю» – в РФ є повний контроль над так званою владою так званих ОРДЛО та 400 км українського кордону», - сказала Геращенко.

Віце-спікер висловила обурення тим, що Адміністрація президента України у своєму офіційному повідомленні знімає відповідальність з Росії за вбивство українських військових. При цьому вона наголосила, що за два тижні президентства Зеленського загинули 12 українських бійців.

«Зеленський і телеканали, що зробили його президентом, під час кампанії кричали, що то Порошенку вигідна війна. Я правильно розумію, що тепер вона вигідна Зеленському? АП Президента України сподівається (!!!), що РФ відновить свій контроль над незаконними бандформуваннями», - риторично запитала Геращенко.

За її словами, якщо в нової команди є потреба, то вона готова проговорити моменти дуже важливої комунікативної лексики, що стосується мінських перемовин.

Водночас, народний депутат від БПП, голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв також обурився опублікованим Адміністрацією Президента

Словами Адміністрації президента про втрату Росією контролю над найманцями на окупованому Донбасі обурився і нардепутат від БПП, голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв.

«Не повірив очам. Перечитав двічі. Подивився чи не фейк. Ні, не фейк. І сторінка не фейк. Не знаю, чи це проблема спічрайтера і коректора Адміністрації президента, чи проблема точки зору нового президента? Попередній вимагав від Росії не контролювати терористів, а забратися з Донбасу, разом з терористами», - написав Ар’єв.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів