ПАРЄ повернула Росію в організацію

25.06.2019 | 20:15

Попри те, що Москва не виконала жодних вимог щодо збереження суверенітету та територіальної цілісності України

Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за зняття санкцій з Росії та повернення її в організацію.

Відповідне рішення підтримали 118 делегатів, 62 – проти, 10 – утрималися, повідомляє ARMIYA'UA.

Серед тих, хто проти – Україна, Велика Британія, Грузія, країни Балтії, Польща.

ПАРЄ не підтримала жодної з-понад 200 поправок, які внесли переважно українські та британські депутати. Метою поправок було зберегти незалежність ПАРЄ у парламентському вимірі Ради Європи, а також механізм накладання санкцій на членів, які порушують міжнародне право та свої зобов'язання.

Інтереси Росії у Раді Європи «продавлює» потужне лобі на чолі з Німеччиною та Францією. Саме ці країни виступають за те, аби повернути Росію до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету РЄ, порушення норм міжнародного права та продовження агресії проти України.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ в квітні 2014 року невдовзі після анексії Криму. На початку 2016-го РФ відмовилися від участі своєї делегації у засіданнях асамблеї. У червні 2017 року Москва припинила сплату внесків до бюджету Ради Європи, вдавшись до фінансового шантажу Ради Європи, мотивуючи це накладанням на її делегацію санкцій у ПАРЄ. Водночас санкції стосовно РФ в Асамблеї вже не є чинними від січня 2015 р. Росія спекулятивно не заявляла своїх делегатів на сесії. Щорічний внесок Росії становив близько 33 млн євро – що майже 10% бюджету ПАРЄ.

Читайте також