Захисника України Віталія Марківа засудили в Італії до 24 років в’язниці

12.07.2019 | 16:43

Нацгвардієць сказав, що є українським військовим, простим солдатом, патріотом і що завжди захищатиме Батьківщину

Суд італійського міста Ассізі визнав бійця Національної гвардії України Віталія Марківа винним у загибелі фотографа Андреа Роккеллі під час боїв під Слов'янськом 2014 року.

Про це із зали суду повідомив голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

«Жахлива новина! Італійський суд засудив Віталія Марківа до 24 років ув'язнення. Нема слів», - написав Городецький.

Інформацію підтвердили й українські журналісти, які висвітлюють процес.

Прокурори просили для Марківа 17 років ув’язнення.

Адвокату Віталія Рафаелле Делла Валле стало зле в залі суду, йому викликали швидку.

Марків не визнав своєї вини. В останньому слові він заявивв, що є українським військовим, простим солдатом, патріотом і завжди захищатиме Україну.

Адвокати Марківа вимагали звільнити Віталія за браком доказів. Водночас суд розглядав і цивільний позов проти держави Україна, поданий Федерацією італійської преси, Асоціацією журналістів регіону Ломбардія та заснованим Роккеллі колективом фотографів Cesura Lab. Вони вимагають грошової компенсації у загальному розмірі 30 тисяч євро.   

29-річний Віталій Марків, який має громадянство України та Італії, перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року, коли його заарештували в аеропорту Болоньї. Його звинуватили у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули внаслідок мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов’янськом, на контрольованій тоді бойовиками території.

Прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про перебування журналістів українській армії.

Захист відкидав ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню.

Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які лунали після арешту Марківа.

Звинувачення проти Марківа базуються на свідченнях французького журналіста Вільяма Рогелона (ключовий свідок у справі), який був разом з Мироновим та Роккеллі біля пагорба Карачун під Слов’янськом і якому єдиному вдалося вижити.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів