Україна вперше офіційно вшановує роковини депортації західних українців

08.09.2019 | 14:10

У 1944-1951 роках близько 700 тисяч українців були насильно вивезені з рідної землі

У неділю, 8 вересня, уперше на державному рівні в Україні вшановують роковини депортації західних українців.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Сьогодні вперше на державному рівні вшановуємо роковини депортації західних українців. Торік Верховна рада України встановила другу неділю вересня Днем пам’яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках», - повідомив В'ятрович.

За його даними, тоді близько 700 тисяч українців насильно позбавили рідних домівок.

«Західний кордон СРСР був визначений без врахування етнічного розселення українців та поляків. Тож комуністична влада вирішила полагодити це, просто насильно переселивши людей із їхньої батьківщини», - зазначив він.

9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням» – виганяли українців з Польщі, а поляків з України.

«Добровільне переселення» з «рівноцінним відшкодуванням майна» обернулося колгоспним рабством, голодом та злиднями, роками принижень та поневірянь без права повернення на рідні землі», - написав В’ятрович.

8 листопада 2018 року парламент України ухвалив Постанову «Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців із Польщі у 1944-1951 роках».

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати