Рада назвала першочергові кроки щодо набуття членства України в НАТО

03.12.2019 | 23:05
Photo Andrew Kravchenko

Депутати звернулися до парламентів країн-членів НАТО із закликом сприяти отриманню Україною ПДЧ

Парламент України задекларував першочергові кроки щодо повноправного членства України в НАТО.

Відповідну постанову у вівторок, 3 грудня, підтримали 284 парламентарі, повідомляє кореспондент ARMIYA’UA.

У Заяві вказується, що безальтернативність вступу України до НАТО встановлена у Конституції України, а також широко підтримується громадянами України. Також зазначається, що «це має отримати достойну відповідь на рівні довгоочікуваних рішень Альянсу про новий етап зближення між Україною та НАТО».

Наголошується, що на сьогодні Україна фактично є східним кордоном Північноатлантичного альянсу і своєю самовідданістю у відсічі російській агресії робить значний внесок у гарантування миру та безпеки у всьому трансатлантичному просторі.

«Майбутнє безпеки трансатлантичного простору нині вирішується в Україні, і надання нашій державі Плану дій щодо членства – це найбільш ефективна та вивірена інвестиція у мир і безпеку нашого спільного майбутнього», - зазначається у заяві.

Перспективна інтеграція України у Північноатлантичний альянс, підкреслюється в документі, гарантуватиме незалежність, безпеку та суверенітет України, розбудову її як демократичної правової держави, добробут і процвітання громадян України.

Парламент заявив, що таке рішення відповідає інтересам громадян України та стане ще одним кроком до побудови дієвої системи міжнародної безпеки.

Верховна Рада закликала Президента України забезпечити підготовку та подання у грудні 2019 року до Північноатлантичної ради НАТО та Генерального секретаря НАТО звернення про підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в НАТО.

Верховна Рада уповноважила спікера парламенту спільно з президентом та главою уряду підписати необхідні документи для підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в НАТО.

Депутати також звернутися до парламентів країн-членів НАТО із закликом сприяти отриманню Україною ПДЧ.

Проект заяви Верховної Ради стосовно Плану дій щодо членства в НАТО підготувала фракція «Європейська солідарність».

На знімку: літак з атомного авіаносця ВМС США «Гаррі Трумен» на одній з баз НАТО у Середземному морі. Авіаносець відвідала у грудні 2015 р. урядова делегація України.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також