Україна передала в Гаагу докази воєнних злочинів Росії на Донбасі

05.12.2019 | 22:37

ГПУ продовжує збирати докази ведення Росією агресивної війни проти України, вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності

Генеральна прокуратура України направила до Міжнародного кримінального суду в Гаазі документи про вчинення Росією на Донбасі воєнних злочинів під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве.

Про це інформує прес-служба Генпрокуратури.

«ГПУ направила інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо вчинення РФ позасудових страт 9 військовослужбовців ЗСУ під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве», - йдеться у повідомленні.

Інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (ОП МКС) було підготовлене та скероване на підставі статті 15 Римського статуту адвокатами Української Гельсінської спілки з прав людини спільно з прокурорами Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

«Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних сил України представниками проросійської організованої групи «Козачий союз «Область війська Донського» в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. Повідомлення розглядатимуться Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду разом з іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на сході України в період 2014-2019 років», - зазначили в ГПУ.

Україна також надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових у полон, покази очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

У Генпрокуратурі відмітили, що у повідомленні висвітлено також і практику ведення бойових дій «чужими руками», тобто залучення Росією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора було поінформовано, що згадані незаконні збройні формування можливо використовуються Росією не лише для досягнення військової переваги, але і для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

В ГПУ зазначили, що відомство продовжує збирати докази ведення Росією агресивної війни проти України, вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності з метою забезпечення невідворотності покарання.

Загалом до МКС було скеровано до МКС 5 повідомлень щодо подій на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності лідерами так званих «ДНР» – Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлєром та іншими.

Читайте також

Битва за Україну. День сімсот п’ятнадцятий

08.02.2024 | 20:17

Велика війна України проти Росії. Майже десять років Україна протистоїть одній з найбільших армій світу та ось уже 2 роки героїчно чинить опір повномасштабній навалі московитів