Український пасажирський літак був збитий іранськими військовими - Тегеран

11.01.2020 | 08:33

Тегеран визнав свою вину у загибелі 176 людей, але заявив, що іранські військові збили літак випадково

Український пасажирський літак Боїнг-737 8 січня 2020 року був збитий ракетами, випущеними іранськими військовими.

Про це повідомила The New York Times з посиланням на заяву іранських військових.

Таким чином, офіційний Іран визнав свою пряму причетність до авіакатастрофи, у якій загинули 176 людей.

При цьому,Тегеран заявляє, що авіалайнер був збитий випадково. Помилка була спричинена тим, що літак здійснив різкий, несподіваний поворот у бік засекреченої військової бази, йдеться у заяві.

Повідомлення військових спростовує попереднє твердження влади Ірану про те, що аварія сталася через технічну проблеми літака. Хоча раніше Тегеран наполегливо заперечував, що його збила ракета.

Іран узяв на себе відповідальність через міжнародний тиск, який чинився на країну, вважає видання.

Президент Ірану Хассан Рухані вибачився за збиття українського пасажирського літака та висловив співчуття сім'ям загиблих.

«Ісламська Республіка Іран глибоко шкодує про цю катастрофічну помилку. Мої думки та молитви присвячені усім сім'ям, які перебувають у жалобі. Я висловлюю щирі співчуття», - написав президент у Twitter.

Рухані вказав на розслідування Збройних сил, що «ракети, випущені через людську помилку, що призвела до жахливої катастрофи українського літака та загибелі 176 невинних людей». Він зазначив, що розслідування цієї «великої трагедії та непростимої помилки» триває.

Літак «Міжнародних  авіаліній України» розбився 8 січня 2020 року в Тегерані після злету з аеропорту ім. Імама Хомейні.

На борту авіалайнера, що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, перебували 176 осіб: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Всі загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів та дев'ятеро членів екіпажу. Серед загиблих – 82 громадян Ірану, 63 – Канади, 10 – Швеції, 4 – Афганістану, а також по троє громадян Німеччини та Великої Британії.

Фото з відкритого інтернету

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати