Верховна Рада звільнила генерального прокурора Руслана Рябошапку

05.03.2020 | 19:53

Президент Зеленський називав його 100% своєю людиною. Проти звільнення посадовця виступили опозиційні фракції «Голос» та «Європейська солідарність»

Верховна рада України висловила недовіру генеральному прокурору Русланові Рябошапці.

Його відставку на позачерговому засіданні Ради 5 березня підтримали 263 народні депутати.

За понад півроку роботи Рябошапка «не продемонстрував будь-якої активності у розслідуванні протиправної діяльності найвищих посадових осіб держави, за час його каденції жодне резонансне досудове розслідування, а також – щодо топ-чиновників не доведено до завершення, жодного обвинувального акту у таких справах до суду не спрямовано та, як наслідок, вироків судом не винесено», вказується у постанові.

Враховуючи важливість та терміновість встановлення справедливості за ключовим запитом суспільства, вказують автори постанови, існують всі підстави стверджувати про низьку ефективність виконання Русланом Рябошапкою обов’язків генерального прокурора та, як наслідок, його невідповідність посаді.

Такий стан справ, наголошують вони, свідчить про небажання, неможливість або неспроможність генерального прокурора забезпечити виконання завдань, поставлених законом перед органами прокуратури, щодо захисту прав і свобод людини, суспільства та держави.

Авторами та підписантами стали в основному депутати з фракції «Слуга народу».

Деякі фракції, зокрема, «Голос» та «Європейська солідарність», висловилися проти відставки Рябошапки, якого президент Володимир Зеленський називав 100% своєю людиною.

Після виступу в парламенті Рябошапка зійшов з трибуни зі словами:  «Я повернуся» і покинув сесійну залу.

Читайте також