Наливайченко: факти про «російський слід» у розстрілах на Майдані є і в Генпрокуратурі, і на Банковій

16.10.2015 | 19:07

Якщо цього мало, називаю третю адресу - стадіон «Динамо», де російський «Вітязь» вчив убивати Небесну сотню»

Колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко спростовує інформацію генерального прокурора Віктора Шокіна про нібито відсутність у матеріалах справи про розстріли на Майдані доказів присутності російських спецслужб.

Свою позицію Наливайченко висловив на прес-конференції 16 жовтня в Києві.

Він повідомив, зокрема, що за свого засу СБУ повідомляла і президента Петра Порошенка, і генпрокурора Шокіна про причетність спецслужб Росії до розстрілів на Майдані взимку 2014 року.

«Ці матеріали знаходяться на Банковій (я президенту особисто доповідав), ці матеріали знаходяться офіційно в канцелярії Генеральної прокуратури разом з моїм підписом, з прізвищами, з даними, коли, на дачі у кого керував цією діяльністю Сурков (радник президента РФ – ред.). Якщо цього мало, недостатньо цих адрес, третю адресу називаю - стадіон «Динамо», де російський «Вітязь» вчив убивати Небесну сотню», - сказав Наливайченко.

При цьому екс-глава СБУ висловив переконання, що він і українська громадськість «не дадуть замулити» справу про розстріли мирних протестувальників в столиці України.

Заява Наливайченка стала відповіддю генеральному прокурору Шокіну на те, що ГПУ не має даних про російський слід у розстрілі активістів Майдану у лютому 2014 року в Києві.

«Якщо ви пам'ятаєте, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко свого часу заявляв, що, мовляв, якийсь російський чиновник взимку 2014 року перебував у Києві, віддавав команди силовикам стріляти по мітингувальниках. Я попросив Наливайченка надати нам хоч якісь документи, що підтверджують це. Досі їх немає. Тому зараз я не маю даних, що в розстрілі Небесної сотні є російський слід», - сказав генпрокурор Шокін.

За його словами, з тих матеріалів, які є в наявності у Генеральної прокуратури України, не можна зробити висновок, про який говорить Наливайченко.

Водночас, президент Петро Порошенко, промовляючи на роковини розстрілу Небесної Сотні, заявив, що, за даними СБУ, бійці українського спецпідрозділу «Альфа» дали свідчення про те, що організацією снайперських груп іноземців на Майдані керував помічник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков.

«Слідство, нарешті, отримало доступ до записів приватних телефонних розмов Януковича з представниками російських силових структур. Вони разом заздалегідь готувалися до розстрілу. Буквально днями керівництво Служби безпеки поінформувало мене про те, що допитані нею бійці «Альфи» дали покази, що помічник президента Росії Владислав Сурков керував організацією снайперських груп іноземців на Майдані», - повідомив президент Попрошенко. 

За даними Наливайченка, Сурков під час своїх приїздів в Україну проживав спільно з тодішнім головою СБУ Олександром Якименком на одному з об'єктів СБУ, а також відвідував Адміністрацію президента України.

Читайте також