Україна відзначила 71 роковину визволення від фашистських загарбників

28.10.2015 | 11:57
Київ, Меморіал Слави, 28 жовтня 2015. Фото Андрія Кравченка

Українці заплатили за Перемогу життями 14 мільйонів осіб

У середу, 28 жовтня, Україна відзнчила 71-у річницю визволення від фашистських загарбників.

В урочистій церемонії покладання квітиів до Меморіалу Вічної Слави у парку Слави в Києві та вшануванні пам'яті загиблих хвилиною мовчання взяли участь керівники держави, члени уряду, ветерани війни, представники громадськості.

Промовляючи  під час урочистої церемонії, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк нагадав, що цього дня 71 рік тому українські фронти дійшли до західного кордону України і звільнили її від фашистів.

«Україна є країною-переможницею у Другій світовій війні. Ми шануємо подвиг наших бійців, наших визволителів, які зробили крок до звільнення Європи від фашистської чуми», - сказав Яценюк.

Він висловив переконання, що Україна невдовзі поверне окуповані Росією території і відновить свою територіальну цілісність.

«Настане день, коли українські війська повернуться на східний кордон України, і буде повністю відновлена територіальна цілісність української держави. Донецьк, Луганськ і Крим повернуться в Україну, тому що це частина української держави», - наголосив Яценюк.

Керівник українського уряду ряду подякував присутнім біля Меморіалу Вічної Слави ветеранам за їхні подвиги.

«Велика вам подяка за те, що ви зробили», - сказав Яценюк.

Україна заплатила за Перемогу найбільшу ціну

Як повідомлялося, кілька років тому президент РФ Володимир Путін шокував світ, заявивши, що Росія могла б перемогти у Другій світовій війні і без України.

Генерал-лейтенант запасу Петро Процик, зокрема, відстоюючи правду, повідомив, що Україна заплатила за Перемогу найбільшу ціну серед країн всіх світу у тій війні.

За його даними, загальні демографічні втрати України - включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що рушили у вигнання разом із відступаючими нацистами, - становлять не менше 14 млн. осіб. Це втрати найбільші й не порівняні із втратами інших країн і народів у Другій світовій війні.

Фактично, втрати українського народу становлять від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР.

З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйони чоловік.

То ж втрати цивільного населення України: 5,5-6 мільйонів чоловік, понад 2,5 мільйони уродженців України загинуло на фронтах. Виходить, усього як мінімум 8 мільйонів осіб.

Депортації в Сибір, Казахстан і на Далекий Схід - це ще понад мільйон жителів УРСР, переважно із західних областей. Втеча частини населення з окупантами, страшна цифра - 2,4 мільйони остарбайтерів із 2,8 мільйона радянських людей, загалом вивезених у нацистське рабство.

На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл, з яких 250 спалено вщент, знищено 16,5 тисяч промислових підприємств, 18 тисяч лікувальних закладів, 33 тисячі шкіл, вузів, технікумів та НДІ; а також понад 33 тисячі колгоспів, радгоспів, МТС.

І все це зробили не тільки нацисти, а й радянські війська під час відступу.

Бо масштаб сталінських репресій у передвоєнні роки та в перші місяці війни в Галичині й на Волині, у період відступу, - був не менш вражаючим. Багато сотень тисяч репресованих, розстріляних, депортованих у Сибір і Казахстан - українців, поляків, євреїв.

Найяскравіші приклади виконання злочинної тактики «випаленої землі» - знищення центру Києва восени 1941 року та підрив Дніпрогесу, вигорілі ниви й села.

А ще - життя й покалічені «визволителями» долі людей у повоєнне десятиліття.

За 1944-1953 роки в Галичині, на Волині й Рівненщині було репресовано, лише за офіційними даними, 500 тисяч осіб, із них заарештовано 134 тисяч, убито понад 153 тисяч, виселено за межі України 203 тисячі.

«То ж маємо вшановувати світлу пам'ять наших дідів, батьків, сестер і братів. Але вшановувати не під фальшиво-цинічні звуки фанфар, не під прапорами гнобителів і катів нашої нації, а в щирій молитві за упокій їх душ та за долю України, - написав для «Української правди» військовий генерал Петро Процик.

На знімках: Київ, Меморіал Вічної Слави, 28 жовнтя 2015 р.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати