В Україні офіційно розпочала роботу Національна поліція

07.11.2015 | 09:15
Фото Андрія Кравченка

Набув чинності Закон про нову структуру. З цього часу в країні припиняє своє існування міліція

Сьогодні, 7 листопада 2015 року, набуває чинності Закон України «Про Національну поліцію».

Закон був ухвалений Верховною Радою 2 липня 2015 року і створив умови для проведення масштабної реформу в правоохоронній системі України.

Одночасно із цим законом набуває чинності і Положення про Національну поліцію, затверджене Постановою Кабінету міністрів 28 жовтня 2015 року.

З цього часу в Україні припиняє своє існування міліція.

«Ще буде перехід. Ще буде кілька місяців кадрових змін і атестацій, ще буде з'являтися кілька тижнів стара форма... але все! Міліція сьогодні закрилася. З 8.00 юридична особа Національна поліція України і Закон вступають у свої повноваження. Доброї дороги!», - прокоментував набуття чинності законом про Національну поліцію України міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці.

Щодо поліцейських підрозділів патрульної поліції у Києві, пише Укрінформ, цей закон вже набув чинності 6 серпня, а в Одесі та Львові - з 20 серпня 2015 року.

У законі Національна поліція визначається як центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав та свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

Закон також визначає правовий статус Національної поліції, принципи її діяльності, структуру, повноваження, статус поліцейського, поліцейські заходи, добір на посади та питання проходження служби в Національній поліції, громадський контроль поліції, соціальний захист поліцейського.

Згідно з нормами нового Закону, систему поліції  становитимуть центральний орган управління поліцією та територіальні органи поліції. У складі Національної поліції функціонуватимуть Кримінальна поліція, Патрульна поліція, Поліція охорони, Спеціальна поліція, а також Поліція особливого призначення.

Нова патрульна поліція сьогодні вже працює у Києві (з 4 липня), Львові (з 23 серпня), Одесі (з 25 серпня), Харкові (з 26 вересня), в аеропорту «Бориспіль», а також на трасах Київ-Бориспіль (з 6 жовтня) та Київ-Житомир (з 9 жовтня).

5 листопада Кабінет міністрів керівником Національної поліції України призначив Хатію Деканоідзе, яка до цього працювала радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Як повідомляє сайт Кабміну, вже призначені на посади працівники чергових частин поліції та слідчі, які виконують свої обов'язки у повному обсязі. У складі Головних управлінь поліції в областях та місті Києві повноцінно функціонують понад 700 відділів та відділень поліції. З початку доби вже зареєстровано 3,3 тисячі звернень громадян.

За інформацією Укрінформу, остаточне ж формування структури та особового складу Національної поліції відбудеться лише після того, як всі співробітники міліції пройдуть переатестацію. На час атестації затверджується перехідна (тимчасова) штатна структура Національної поліції, яка буде існувати до остаточного і повного комплектування усіх підрозділів. Співробітники патрульної поліції Києва, Одеси, Львова, Харкова, а також Департаменту патрульної поліції МВС, які пройшли конкурс при вступі на службу, перейдуть в Національну поліцію автоматично.

Водночас, до 31 грудня 2016 року поліції дозволяється використання атрибутів міліції (посвідчень, печаток, штампів, логотипів та емблем міліції та МВС). Також до моменту забезпечення поліцейських належним одностроєм, а органів та підрозділів Національної поліції - відповідною атрибутикою, працівники поліції будуть користуватись форменим обмундируванням міліції.

На даний час, триває навчання новобранців-поліцейських або продовжується їх тестування у 21 місті (в Ужгороді-Мукачевому, Миколаєві, Луцьку, Дніпропетровську, Хмельницькому, Івано-Франківську, Вінниці, Чернігові, Херсоні, Черкасах, Кременчуці, Полтаві, Краматорську-Слов'янську, Житомирі, Чернівцях, Рівному, Борисполі, Запоріжжі, Тернополі).

Також триває набір анкет до патрульної поліції у Кіровограді, Кривому Розі (до 12 листопада), а також у Сєверодонецьку-Лисичанську-Рубіжному (до 19 листопада) та Маріуполі (до 26 листопада). Сьогодні, 7 листопада, стартує прийом анкет до патрульної поліції у Сумах.

На знімку: прийняття присяги новою патрульною поліцією в Києві, 4 липня 2015 р.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати