Депутати від «ЄС» виступають проти нововведень влади в оформленні субсидій

14.05.2021 | 18:40

Харківська «Євросолідарність» вважає, що запропоновані урядом Зеленського «сценарії» «руйнують життя українців» та призводять до зубожіння

Європейська Солідарність на Харківщині ініціює скликання позачергових сесій місцевих рад з метою скасування нововведень влади в оформленні та призначенні субсидій.

«Вимоги для отримання субсидій стають жорстокими й складними, адже метою «зе-уряду» є суттєве скорочення кількості субсидіантів задля перенаправлення «Зекономлених» коштів на свої чергові корупційні схеми», - йдеться у заяві, розміщеній у Фейсбуці голови фракції «ЄС» Харківської облради Олександра Скорика.

Автори заяви зазначають, що «з 1 травня уряд Зеленського запровадив по суті нову систему призначення субсидій, відповідно до якої кожна українська родина, яка отримує субсидію, для її переоформлення повинна заново подати заяву та декларацію доходів і видатків. А отже тисячі родин вимушені знову підтверджувати своє законне право на допомогу від держави».

Вказується на те, що в умовах високого рівня захворюваності на COVID-19 цей процес суттєво ускладнюється: «Нововведення «зе-режиму» заганяє українців у великі черги, створює нервову атмосферу, таким чином наражаючи громадян на смертельну небезпеку, особливо – осіб старшого віку».

Депутати від «ЄС» нагадують, що після докорінної реформи системи субсидій попередньою владою із 2015 року «субсидію можна було отримати за спрощеною процедурою (лише за заявою громадянина), а переоформлення субсидій відбувалося автоматично без потреби подачі нових заяв та подання нових декларацій і довідок».

Сьогодні, стверджують автори заяви, «некомпетентні та безвідповідальні дії нинішньої влади завдають нищівного удару по сімейному бюджету українців, зокрема роблять непідйомну оплату комунальних послуг та житла».

Також депутати від «ЄС» вважають неприйнятним рішення уряду «ліквідувати спеціальні комісії місцевих органів влади, які розглядали різні життєві ситуації претендентів на субсидії, винятки з правил та особливості кожної родини», і заявляють, що «близько 40% субсидій було призначено саме цими комісіями – відтак, значна кількість людей втратить можливість отримати субсидії».

Депутати фракцій «ЄС» вважають, що «подібні сценарії державної влади руйнують життя українців, змушуючи їх виживати».

«Європейська Солідарність» терміново вимагає від уряду:

Скасувати постанову щодо нововведень в оформленні та призначенні субсидій.

Переоформити всім субсидіантам на новий термін належні їм субсидії в автоматичному режимі.

Відмовитися від подачі декларацій субсидіантами, натомість здійснювати призначення субсидій, використовуючи бази даних органів державної влади, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби.

Повернути нормативи нарахування субсидій, які діяли в опалювальні періоди 2016-18 років.

Внести на розгляд ВРУ проєкт Змін до Закону про держбюджет на 2021 з метою додаткового фінансування програми субсидій в Україні.

Згідно з дослідженням інституту демографії ім. Птухи НАН України, до категорії бідних можна віднести 45% населення України за підсумками 2020 року.

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати