Яценюк зажадав провести перевірки 20 найбільших державних компаній

16.11.2015 | 11:53
Фото Андрія Кравченка

«Державні підприємства «залишаються «годувальницею» і основою корупції в країні»

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення провести перевірку фінансово-господарської діяльності двадцяти найбільших державних компаній.

Свої аргументи глава уряду виклав, промовляючи на Міжнародній антикорупційній конференції «Запобігаємо. Боремося. Діємо» у понеділок, 16 листопада, в Києві.

Яценюк зауважив, що парламент не підтримав урядові ініціативи як щодо приватизації державних компаній, так і щодо запровадження незалежних директорів у державних компаніях.

Глава уряду вважає, що внаслідок цього державні підприємства «залишаються «годувальницею» і основою корупції в країні».

«Мною дано доручення перевірити 20 найбільших державних компаній. Починаючи з НАК «Нафтогаз України» і «Енергоатому» і закінчуючи «Електротяжмашем» і Одеським припортовим заводом», - передає слова Яценюка прес-служба прем’єра.

Яценюк вкотре звернувся до Верховної Ради з проханням ухвалити закони, які дозволять провести приватизацію найбільших державних активів за новими, прозорими правилами, а також змінити структуру управління в державних компаніях, які не підлягають приватизації.

Нещодавно глава уряду повідомив, що Кабінет міністрів України виступає проти приватизації стратегічних підприємств, однак наполягає на повній перебудові системи управління такими підприємствами. При цьому Яценюк наголошує, що пілотний проект впровадження нової системи управління держкомпаніями – це проект реформування НАК «Нафтогаз України» та його дочірніх підприємств. Реформування системи управління «Нафтогазу Україн» є однією з умов отримання Україною кредиту в розмірі $300 млн від Європейського банку реконструкції та розвитку на закупівлю газу у європейських постачальників.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також