24 роки тому українці на референдумі обрали свободу

01.12.2015 | 10:23

«Цей історичний день засвідчив, що український народ готовий жити в самостійній країні» - Гройсман

Сьогодні 24-та річниця проведення Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності України.

Саме 1 грудня 1991 року відбувся загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР.

На референдум було винесено одне питання:

«Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

Текст цього документа, прийнятий Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені.

Громадяни України висловилися на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 84,18% населення України - 31 мільйон 891 тисяча 742 особи, з них 28 млн 804 тис. 71 особа (тобто 90,32% від загальної кількості) проголосувала «За».

Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка, та 2 міста зі спеціальним статусом.

Для проведення референдуму по всій Україні було створено 34 тис. 93 дільниці для голосування.

У сьогоднішньому зверненні до громадян голова Верховної ради Володимир Гройсман наголосив, що «за годинником історії» Україна ще є досить молодою державою, але над нею вже нависла смертельна небезпека. У цьому зв'язку він закликав українців «відстояти вистражданий вибір громадян жити у вільній державі».

«Рівно 24 роки тому в Україні відбувся референдум на підтвердження Акту проголошення незалежності нашої держави. Цей історичний день засвідчив, що український народ готовий жити в самостійній країні, йти своїм шляхом розвитку та будувати власне майбутнє», - цитує спікера офіційний сайт парламенту.

Він побажав співгромадянам терпіння та віри в перемогу, наснаги та сил, аби спільними зусиллями зробити Батьківщину сильною і квітучою.

Укрінформ

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати