Україна незабаром може поставити Таїланду чергову партію танків «Оплот»

02.12.2015 | 14:24
Фото Андрія Кравченка

Відправка техніки на експорт можлива лише з дозволу Міноборони

Україна може відправити до Таїланду чергову партію нових танків «Оплот» вже в грудні цього року.

Про це в середу, 2 грудня 2015 р., повідомив журналістів Олександр Шейко, головний інженер Державного підприємства «Завод ім. Малишева», яке реалізує контракт на поставку 49 танків «Оплот» Збройним силам Таїланду.

Водночас він зауважив, що поставка чергової партії техніки Бангкоку в рамках виконання контракту можлива лише за згоди Міністерства оборони України.

«Всі експортні контракти узгоджуються з Міністерством оборони України. Лише з дозволу начальника Генерального штабу України такі відправки можливі», - сказав Шейко.

«Назвати точну дату я не можу, - додав він, - орієнтовні терміни, якщо буде згода Міністерства оборони, - у грудні».

За словами Шейка, кількість танків чергової партії, яка незабаром може бути відправлена, не розголошується.

Він також поінформував, що в разі отримання дозволу від Міністерства оборони України перед заводом ім. Малишева постане завдання повністю завершити вказаний контракт.

Довідка. 1 вересня 2011 року Україна підписала контракт з Таїландом на поставку Збройних сил Королівства 49 танків «Оплот» вартістю в понад $ 200 млн. За оцінками експертів, це найбільша експортна угода з часів укладання Україною відомого «пакистанського» контракту (320 танків Т-80УД, близько $ 0,5 млрд.). Виконавець контракту – ДП «Завод ім. Малишева».

Танк «Оплот» створений Харківським конструкторським бюро ім. Морозова.  2009 року прийнятий на озброєння української армії. Серійне виробництво машини було розпочате на Держпідприємстві «Завод ім. Малишева» у Харкові. Перший зразок танка «Оплот» в рамках експозиції України був показаний на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) у лютому 2011 р., а також на виставці IDEX-2013.

Характеристики БМ «Оплот»: маса – 51 тонн, екіпаж – 3 осіб, двигун: 6ТД-2 потужністю 1200 к.с. Озброєння: танкова гармата 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітна установка винесеного типу 12,7 мм. Швидкість руху 70 км/год., запас ходу по паливу – 450 км. Танк забезпечує виконання бойових завдань у різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умовах у діапазоні температури довкілля від -40°С до +55°С.

На знімку: танк «Оплот» на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати).

Фото Андрія Кравченка

Читайте також