Харківське КБ ім. Морозова представило український варіант «Граду»

02.12.2015 | 16:43

При наявності коштів конструктори обіцяють швидко завершити модернізацію для передачі виробу Збройним силам України

Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова (ХКБМ) представило нову розробку реактивної системи залпового вогню «Верба».

За словами військових конструкторів, українська «Верба» за вогневими та технічними характеристиками набагато перевищує свого попередника БМ-21 «Град», який був створений ще в радянські часи.

«Ця машина у 7 разів швидше готується до того, щоб стріляти, у 4 рази швидше передає топографічну обстановку, яка складається там, де вона знаходиться, і в тому місці, куди треба стріляти», - сказав під час прес-туру на підприємство генеральний конструктор ХКБМ Володимир Вакуленко.

«Що це дає? Що приїхав, швидко прицілився, вистрілив і поїхав. Тебе не встигли засікти вороги», - поділився він, спілкуючись із журналістами.

Говорячи про інші характеристики «Верби», Вакуленко зазначив, що на підготовку до ведення вогню цієї системи загалом потрібно у 5 разів менше часу, аніж звичайному «Граду», зокрема, машина вже зараз має підвищену прохідність та порівняно невелику вагу.

Система розміщена на шасі вітчизняного автомобіля «КРАЗ» та оснащена кабіною на 5 місць. Керування вогнем, прицілювання та перезаряджання здійснюється в автоматичному режимі з кабіни без безпосереднього втручання екіпажу. Вага модернізованої РСЗВ «Верба» становить близько 20 тонн, система здатна розвивати швидкість до 85 км на годину.

За словами Вакуленка, для доведення установки до заданого рівня Конструкторському бюро необхідне фінансування в сумі близько 16 млн. грн. «Верба» ще має пройти відповідні випробування перед тим, як її можна буде передати Міністерству оборони України.

У разі отримання коштів, зазначив генеральний конструктор, ХКБМ може досить швидко завершити модернізацію виробу.

Читайте також