Українські правоохоронці виявили найбільший архів Януковича та «сім'ї»

16.12.2015 | 13:54
Фото Андрія Кравченка

Яценюк зажадав з’ясувати, «куди виходили кошти з державного бюджету України»

Українські правоохоронці виявили найбільший архів сім’ї екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 16 грудня, яке транслювалося у прямому ефірі.

«Вперше правоохоронною системою виявлений найбільший архів «сім'ї» Януковича і його безпосередньо», - сказав Яценюк.

Глава уряду звернувся до Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та до всієї правоохоронної системи, в тому числі служби боротьби з відмиванням коштів, наголосивши на необхідності отримання правової допомоги інших країн, щоб з’ясувати, «куди виходили кошти з державного бюджету України».

Архів Януковича та його «сім'ї» виявлено в Києві в рамках спецоперації Національної поліції та Державної фіскальної служби України за підтримки Генеральної прокуратури . Серед іншого, зокрема, - печатки понад 30 офшорних фірм, банківські документи, які викривають злочинні схеми розкрадання бюджетних коштів.  

Заступник голови Національної поліції України Олександр Вакуленко, промовляючи на засіданні уряду нагадав, що слідчими Національної поліції за матеріалами Державної фіскальної служби було розпочато кримінальне провадження за фактом діяльності ряду конвертаційних центрів, які займалися в тому числі і відмиванням бюджетних коштів. У ході реалізації отриманої оперативної інформації 15 грудня слідчими спільно з оперативними працівниками на одній з приватних квартир в місті Києві було проведено обшук, у ході якого вилучено значну частину «архіву сім'ї».

Зокрема, як повідомив Вакуленко, вилучено печатки понад 30 офшорних фірм, банківські документи, які викривають злочинні схеми, за допомогою яких здійснювалося розкрадання бюджетних коштів, особисті документи колишнього президента. Крім того, вилучено також оригінали документів щодо придбання Межигір'я, на земельну ділянку та будинок, квартиру на Оболонській набережній, машиномісця за різними адресами міста Києва, земельну ділянку у понад 5 гектарів у селі Нові Петрівці.

«На даний час слідчими Національної поліції спільно з представниками Генеральної прокуратури триває процесуальне оформлення даних документів з метою їх закріплення доказового значення і в подальшому використання в суді. Я сподіваюся, що наявність і аналіз вказаних документів дасть можливість слідству значно просунутися в розслідуванні за цими фактами, а також сприяти поверненню незаконно виведених активів з нашої держави», - наводить слова Вакуленка урядовий портал.

Заступник голови Національної поліції України запевнив, що розслідування буде проведено ефективно і в стислі терміни.

Яценюк зазначив, що за інформацією правоохоронних органів, відмивання коштів здійснювалося не лише через західні банки: «Там є інші юрисдикції, ніж Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки».

Яценюк заявив, що підтримує ініціативу щодо направлення відповідного звернення через Генеральну прокуратуру України, «адже ГПУ  відповідальна за те, щоби інші правоохоронні органи інших країн розкривали інформацію і надавали нам правову допомогу в доведенні до суду і винесенні правосудного вироку по відношенню до цієї справи».

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати