Між Україною та ЄС почала діяти зона вільної торгівлі

01.01.2016 | 00:04

Євросоюз  в односторонньому порядку скасував ввізні мита на промтовари та сільськогосподарську продукцію терміном на один рік

З 1 січня 2016 року між Україною та Європейським союзом розпочинає діяти зона вільної торгівлі.

Згідно з домовленостями, Євросоюз  в односторонньому порядку скасував ввізні мита, які стосуються промислових товарів, продукції сільського господарства, що імпортуються країнами ЄС з України терміном на один рік.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

«Одним з головніших наслідків ЗВТ+ для підприємств буде негайне скасування ввізного мита для більш ніж 97% усіх товарів, що експортуються з України до ЄС, включаючи сільськогосподарські товари. Тільки для 3% експорту (деякі сільськогосподарські товари) ввізні мита не будуть повністю скасовані. Навіть для цих товарів певна частина експорту в межах тарифних квот буде здійснюватися на безмитній основі», - йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку.

Угодою також передбачене скасування між Україною та ЄС мит на більшість товарів; запровадження в Україні європейських правил визначення походження товарів; приведення Україною своїх технічних регламентів, процедур,  санітарних та фітосанітарних процедур у відповідність з європейськими, завдяки чому українські промислові товари, сільськогосподарська та харчова продукція не потребуватимуть додаткової сертифікації в ЄС; запровадження  в Україні правил ЄС у сфері державних закупівель, що дозволить поступово відкрити цей ринок для вітчизняних підприємств; спрощення митних процедур та попередження контрабанди; посилення в Україні захисту прав інтелектуальної власності тощо.

Читайте також