Українцям стали видавати більше шенгенських мультивіз

10.04.2015 | 21:16

МЗС: багаторазові візи, видані консульськими установами Польщі та Нідерландів, становлять близько 70% виданих віз, Словаччини - 75%, Литви - 82%, Словенії - 94%.

Міністерство закордонних справ України відзначає позитивну динаміку оформлення шенгенських віз громадянам України.

Як повідомляє прес-служба МЗС, суттєвим результатом застосування Угоди між Україною та Європейським союзом про спрощення оформлення віз (чинна з 1 липня 2013 року) стало відчутне зростання у 2014 році питомої ваги виданих багаторазових віз терміном дії від 1 до 5 років. Частка оформлених українцям багаторазових віз досягла 52,4% (39% у 2013 році).

Минулого року відбулося суттєве збільшення кількості виданих багаторазових віз переважною більшістю держав-членів Євросоюзу, серед яких Грецією - на 25%, Литвою, Нідерландами і Португалією – на 20%, більш як 10 державами ЄС - понад 10%.

Багаторазові візи, видані консульськими установами Польщі та Нідерландів, становили близько 70% виданих віз, Словаччини - 75%, Литви - 82%, Словенії - 94%.

Кількість візових відмов окремих держав-членів у 2014 році зменшилась удвічі порівняно з 2013 роком: Латвії – з 0,6% до 0,2%, Литви – з 1,1% до 0,6%, Словенії – з 2,4% до 1,6%, Чехії з 4,4% до 1,9%.

У повідомлені зазначається, що кожна третя шенгенська віза у 2013-2014 роках була видана громадянам України безкоштовно. Загальна кількість виданих українським громадянам віз становила 1,36 млн.

МЗС відзначає прогрес в імплементації положень Угоди про спрощення оформлення віз переважною більшістю дипломатичних установ країн ЄС в Україні протягом 2014 р. Випадки неналежного виконання положень Угоди окремими консульським установами країн ЄС фіксувалися, але вони вже не носили системного характеру, підтвердженням чого є істотне зменшення кількості скарг громадян на порушення положень Угоди, які надходять до МЗС.

«При цьому ми свідомі, що проблеми, пов’язані з необхідністю отримання шенгенських віз, можуть повністю зникнути лише після запровадження Європейським Союзом для наших громадян безвізового режиму короткострокових поїздок», - наголошують у відомстві.

До цього моменту, відзначає прес-служба, МЗС України продовжуватиме реагувати на всі факти порушень прав громадян України, а також штучних ускладнень при оформленні шенгенських віз, одночасно доводячи відповідну інформацію до відома Європейської комісії».

Читайте також