Нафтовий шок: як і чому падали ціни на нафту у XXI сторіччі – версії ЗМІ РФ

01.01.2015 | 12:20

Історія та аналіз падіння цін на нафту у світі стали актуальними з огляду на наслідки, яких зазнає економіка Росії через розв’язання війни проти України

Ф'ючерси на нафту Brent з поставкою найближчого місяця 14 жовтня 2014 року подешевшали до $ 85,04 за барель - падіння ціни відносно червневого піку в $ 115,06 становить уже 26%, пише Росбізнесконсалтинг.

Скільки триватиме спад, коли ринок намацає дно, і чи буде відновлення - можна лише гадати. Але за останні п'ять років нафтовий ринок переживає спад вже вчетверте, свідчать дані Bespoke Investment Group.

А за період з 2000 року «ведмежих» циклів було вже чотирнадцять. Однак кожного разу ціна нафти благополучно відновлювалася.

Російські ЗМІ, до повідомлень яких треба ставитися з обережністю, наводять п'ять найпомітніших падінь цін на нафту в XXI сторіччі. За основу взяті котирування WTI, позаяк саме цей сорт вважався загальносвітовим бенчмарком приблизно до 2011 року (сьогодні цю роль грають ф'ючерси Brent).

Падіння 2001

Пік ціни: 19 cічня 2001 року; $ 32,2

Ціна на «дні»: 15 листопада 2001; $ 17,5

Тривалість та величина падіння: 10 місяців; -45,8%

Спочатку зниження нафти було спровоковано навесні 2000 року «бульбашкою доткомів», яка лопнула, пише РБК. Всю другу половину 1990-х років цінні папери молодих інтернет-компаній стрімко дорожчали. Віра в те, що їх бізнес-модель забезпечить безперервне зростання котирувань, привертала на біржу все нових інвесторів. 10 березня 2000 «високотехнологічний» індекс Nasdaq досяг історичного максимуму і в той же день обвалився. Поступове зниження вартості нафти почалося ще 7 березня і з перервами тривало до грудня.

У січні 2001 року нафтові котирування увійшли в затяжне піке на тлі наближення в США рецесії. ОПЕК, бачачи ослаблення попиту, вирішує скоротити квоту нафтовидобутку на 1,5 млн барелів. У березні картель скорочує поставки ще на 1 млн барелів.

11 вересня 2001 світові ринки переживають шок: у США відбулася найбільша терористична атака в історії. Біржа NYMEX, де торгуються ф'ючерси WTI, закривається на тиждень. Два місяці по тому ціни досягли «дна», а до початку весни 2002 року відновилися до докризового рівня.

Падіння 2006

Пік ціни: 14 липня 2006 року; $ 77

Ціна на «дні»: 18 січня 2007; $ 50,5

Тривалість та величина падіння: 6 місяців; -34,5%

Зниження вартості нафти у другій половині 2006 року має як геополітичні, так і економічні причини. Безпосереднім чинником падіння стало початок Другої ліванської війни. Після нападу бойовиків «Хезболли» на ізраїльський прикордонний патруль 12 липня, Тель-Авів почав масштабну військову операцію. У п'ятницю, 14 липня, вартість бареля WTI досягла чергового багаторічного максимуму, але вже в понеділок стала падати. Ні Ізраїль, ні Ліван не володіють великими запасами нафти, але сам факт чергового «гарячого» конфлікту на Близькому Сході вкрай стурбував інвесторів.

Також на липень 2006 припали чергові тести балістичних ракет КНДР і перша резолюція ООН проти ядерної програми Ірану, що підсилило міжнародну напруженість. Все це наклалося на надлишкову пропозицію нафти на ринку. Через теплу пору року, слабкого на урагани сезону у нафтоносній Мексиканській затоці та інші фактори виникла криза перевиробництва. Восени 2006 року рішення ОПЕК тимчасово скоротити видобуток дозволило дещо збалансувати ціни, повною мірою відновлення почалося з січня.

Падіння влітку 2008 року

Пік ціни: 3 липня 2008 року; $ 145,3

Ціна на «дні»: 16 вересня 2008; $ 91,2

Тривалість та величина падіння: 2,5 місяці; -37,2%

Після стагнації нафтових цін улітку-взимку 2006 року вартість бареля почала зростати в геометричній прогресії. Навесні 2008 року «бичачі» настрої на ринку підігрівалися загрозою ірано-ізраїльської війни та атаками нігерійських повстанців на трубопровід Royal Dutch Shell. Саудівська Аравія оголосила, що з липня почне нарощувати обсяг видобутку, проте іранський міністр нафти Голам Нозарі запевнив, що на рівні нафтових котирувань це позначиться слабо.

За I півріччя 2008 року нафта подорожчала більш ніж на 50%. Після того, як 3 липня ціна за барель марок Brent і WTI досягла чергових рекордів, близько двох тижнів котирування балансували в районі позначки $ 140-145. Чим пояснювалося феноменальне зростання нафтових цін у період, коли фінансова криза вже крокувала планетою? Точної відповіді економісти не знають, але фундаментальні фактори (баланс попиту і пропозиції), навпаки, говорили на користь зниження цін. Залишається ще одна версія: «бульбашка» на нафтовому ринку надули спекулянти. З середини 2000-х років обсяг торгів нафтовими ф'ючерсами збільшився драматично, а середній денний обсяг торгів в 2008 приблизно в 15 разів перевищував добовий видобуток нафти у світі.

Серйозне зниження почалося 13 липня, прискорив його два дні потому президент США Джордж Буш, оголосивши про зняття заборони на шельфове буріння. На сировинних біржах стартував розпродаж активів, що незабаром перейшов у обвал на тлі війни в Грузії та розгортання фінансової кризи. До початку вересня вартість бареля нафти вперше за шість місяців опустилася нижче $ 100.

Падіння восени 2008 року

Пік ціни: 22 вересня 2008; $ 120,9

Ціна на «дні»: 19 грудня 2008; $ 33,9

Тривалість та величина падіння: 3 місяці; -71,9%

Обвал ціни на нафту 2008 був перерваний у вересні, коли котирування за кілька днів відіграли близько половини свого літнього падіння. У середу 17 вересня обвал вдалося загальмувати, а в п'ятницю уряд США оголосило так званий «план Полсона» з порятунку фінансової системи Уолл-Стріт. Документ передбачав викуп Федрезервом близько $ 700 млрд проблемних активів. Ейфорія гравців ринку «підкинула» котирування вгору: за понеділок 22 вересня вартість бареля нафти додала понад $ 25, що досі залишається рекордом.

Але падіння попиту на паливо у Європі, подорожчання долара та розпочата в ті дні процедура банкрутства банку Lehman Brothers, за яким послідувала справжня ринкова паніка, зробили колосальний тиск на вартість нафти. З наступного тижня (28 вересня) котирування знову почали падати. Неконтрольований обвал тривав до кінця року, після чого близько місяця котирування балансували в районі $ 30-35 за барель. У січні вартість нафти дещо зросла на тлі конфлікту в секторі Газа, ознаменувавши цим початок відновлення після гострої фази кризи.

Падіння весни 2011 року

Пік ціни: 29 квітня 2011; $ 113,93

Ціна на «дні»: 4 жовтня 2011; $ 75,67

Тривалість та величина падіння: 5 місяців; -33,58%

Падіння ціни на нафту 2011-го року було обумовлено цілою низкою факторів. Ключовим із них стало побоювання повторення глобальної рецесії, яка б спричинила значне ослаблення попиту на сировину. Спад призводить до скорочення виробництва товарів і послуг, що, в свою чергу, спричинює зменшення споживання нафти та похідних енергоносіїв.

Нестабільна економічна ситуація в Європі, зокрема, що очікувався дефолт Греції, а також загроза рецесії в США погіршували песимістичні настрої. Спадний тренд підтримувався негативними прогнозами щодо ВВП. Більшість економістів тоді визнало, що темпи економічного відновлення після останнього спаду були переоцінені.

Крім того, ринки чекали відновлення постачання лівійської нафти обсягом 1,5 млн барелів на добу, призупинених на кілька місяців у зв'язку з початком в Джамахірії повномасштабної громадянської війни. Навесні 2011 року на тлі ескалації напруженості міжнародні нафтові компанії вивезли своїх співробітників з країни, в результаті чого видобуток по суті була припинена.

Додатковий тиск на нафтові котирування надавала ситуація на міжнародному валютному ринку: долар стійко ріс до основних резервних валют.

Читайте також