Міноборони закупить для армії 145 броньованих евакуаторів

17.05.2016 | 15:23
Фото Володимира Кравченка

31 машина надійде до українського війська до кінця 2016 року

Цього року Міністерство оборони України спрямує 50 млн грн на закупівлю 145 одиниць броньованої медичної евакуаційної техніки. 31 машина надійде у війська до кінця року, а 16 із них – вже цього місяця.

Про це під час брифінгу, що відбувся в оборонному відомстві, повідомив голова підкомітету реформ медичного забезпечення, тимчасовий виконувач обов’язків директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, полковник медичної служби Олег Ляшенко.

Окрім цього, офіцер розповів про виконання заходів реформування у військово-медичній сфері, проведених у межах діяльності підкомітету. Зокрема, він зазначив, що у відомстві вже відпрацьовано план дій щодо реформи медичного забезпечення у 2016–2020 роках.

За його словами, основними цілями впровадження зазначеного плану є вдосконалення системи управління військово-медичною службою, оптимізація організаційно-штатної структури медичних підрозділів відповідно до нових завдань Збройних Сил, розвиток тактичної медицини, оснащення медичних підрозділів сучасними захищеними засобами евакуації з поля бою та створення змішаних авіаційних підрозділів для евакуації поранених в АТО.

«Відпрацьований план дій також має за мету нарощування можливостей військових закладів охорони здоров’я, медико-психологічної реабілітації та санаторно-курортного лікування, перехід на ефективні механізми медичного постачання та оснащення сучасними зразками медичної апаратури й техніки, активізацію міжнародного співробітництва з країнами і структурами НАТО, поглиблення співпраці з відомствами сектору безпеки, громадськими та волонтерськими організаціями тощо», - наголосив посадовець.

Також, як стало відомо зі слів офіцера, у Міністерстві оборони України створено робочу групу з організації ліцензування військових мобільних госпіталів, яка вже розпочала свою роботу. Представникам Проектного офісу реформ, Ради волонтерів наданий робочий варіант проекту матриці досягнення стратегічних цілей та виконання основних завдань оборонної реформи Стратегічного оборонного бюлетеня в частині, що стосується системи медичного забезпечення. Остаточний варіант документа буде наданий для ознайомлення на найближчому засіданні підкомітету реформ медичного забезпечення.

«Проектний офіс НАТО надав експертний висновок щодо проекту Дорожньої карти реформування та розвитку системи медичного забезпечення Збройних Сил України на період з 2016 по 2020 роки. Від колег ми отримали позитивну оцінку щодо напрямків реформування військової медицини та запланованих заходів, - зазначив голова підкомітету.

Стосовно практичного впровадження напрацьованих планом дій заходів посадовець запевнив, що перші кроки вже робляться. Наприклад, зараз у навчальному центрі Сухопутних військ «Десна» за програмою TCCC (Tactical Combat Casualty Care — «Тактична медицина») проходять підготовку 158 санітарних інструкторів.

«Ще 110 закінчать перенавчання до кінця цього місяця. Із них 16 уже підписали контракт зі Збройними силами України і продовжать службу на посадах медичних працівників. Загалом за програмою ТССС із тактичної медицини підготовлено понад 1100 санінструкторів, - розповів полковник медичної служби Олег Ляшенко.

Іван Ступак («Народна армія»)

На знімку: броньований медичний евакуатор на базі українського бронетранспортера БТР-4 (спільне виробництво ХКБМ і ДП «Завод ім. Малишева», Харків).

Фото Володимира Кравченка

Читайте також