Фейки повертаються: Порошенку приписали те, чого він не говорив

10.08.2016 | 08:27
Олександр Ярославський. Фото Андрія Кравченка

Прес-служба DCH заявляє про розповсюдження фейкової інформації виданням «Коментарі»

Грубою фальсифікацією назвали медіаексперти новинау про Харківський тракторний заводі, яку поширило інтернет-видання «Коментарі».

Як повідомляє прес-служба DCH, у вівторок, 9 серпня 2016 року, після закінчення робочого дня портал опублікував новину про ситуацію із заробітною платою на ХТЗ, фактично приписавши Президенту України Петру Порошенку слова, яких він ніколи не вимовляв (http://comments.ua/politics/554376-prezident-dal- yaroslavskomu-dve-nedeli.html, а також http://112.ua/ekonomika/yaroslavskiy-zaveril-chto-gotov-pogasit-dolgi-po-zarplate-na-htz-330676.html).

Більш того, в нібито підтвердження своїх слів автори матеріалу послалися на новину державного інформаційного агентства «Укрінформ», яка також оповідає про Харківський тракторний завод, але має інший зміст, крім того – опублікована 2 місяці тому (http://www.ukrinform.ua/rubric-economics/2034494-aroslavskij-zapevniv-so-gotovij-pogasiti-borgi-po-zarplati-na-htz.html).

«Новина, в якій Президенту України приписали не сказані ним слова, на наш жаль, вже стали передруковувати різні ЗМІ. У тому числі й ті, які традиційно користуються великою довірою та повагою читачів. Тому вважаємо своїм обов'язком попередити журналістів про те, що їм під виглядом правди підсовують фейк», - кажуть експерти.

Тут також підкреслюють, що ситуація з виплатою зарплати на ХТЗ, яка так зацікавила журналістів видання «Коментарі», вперше за тривалий час отримала шанс на стабілізацію після того, як минулого тижня в Харкові суд зняв арешт з рахунків легендарного підприємства (http: // www.dch.com.ua/ru/press-center/news/2016/08/news_1325.html).

«Що ж стосується перспектив погашення заборгованості з виплати заробітної плати колективу ХТЗ, що виникла через тиск на підприємство, а не з вини DCH як сумлінного інвестора, то вона здійснюється власником контрольного пакету акцій у плановому порядку. Найближчим часом планується виплатити перший транш у розмірі 10 млн. грн.», - відзначають в DCH (http://www.dch.com.ua/ru/press-center/news/2016/08/news_1326.html).

Фото Андрія Кравченка

Читайте також