Україна вдосконалює новий серійний танк «Оплот»

27.07.2016 | 19:03
Танк «Оплот», вперше показаний на виставці озброєнь IDEX-2011. Фото Андрія Кравченка

Завод ім. Малишева, що входить до ДК «Укроборонпром», виготував чергову партію машин для Таїланду

Україна вдосконалює новий вітчизняний серійний танк «Оплот».

Машина, яку спроектували українські військові конструктори, вдосконалюється, зокрема, в ході реалізації контракту вартістю близько $ 250 млн на виготовлення 49 одиниць БМ «Оплот» для Таїланду.

Як передає кореспондент ARMIYA’UA, завод ім. Малишева – головний виробник бронетехніки в Україні – підготував і незабаром відправить чергову партію нових танків Бангкоку.

«Чергова партія танків виготовлена і незабаром буде відправлена замовнику», - повідомив представник заводу.

За його словами, «виконання контракту триває за планом і підприємство працює над виробництвом чергової партії машин».

Фахівці Збройних сил Таїланду здійснили прийомку виготовлених підприємством у межах контракту партії танків «Оплот» – вже вдруге цього року.

Огляд та апробація машин пройшли у два етапи: в складальному цеху оборонного підприємства та на військовому полігоні.

«Продемонстровані унікальні ходові якості танка, його захист, система управління вогнем, у тому числі можливості навігаційного забезпечення та витривалість у екстремальних випадках. Всі тактико-технічні характеристики машини були повністю підтверджені. Поставлені перед екіпажами завдання – виконані на «відмінно», - йдеться у повідомленні прес-служби заводу.

«Замовник результатом задоволений повністю – приймання пройшло успішно. Фахівці відзначили відмінну якість бойової машини – підписаний протокол здачі готової продукції. Партія танків на потреби Збройних сил Таїланду повністю готова до відправки», - повідомляє прес-служба.

Зазначається також, що «на підприємстві вже триває процес виготовлення наступної партії БМ «Оплот» у межах зазначеного контракту – з метою виконати поставку в найкоротший термін».

За даними фахівців, у ході серійного випуску та реалізації іноземного контракту танк «Оплот» зазнав значних вдосконалень: військові конструктори та інженери внесли велику кількість вдосконалень, які торкаються, зокрема, озброєння, ходової частини та силової установки «Оплота».

Довідка ARMIYA’UA. Танк «Оплот» створений Харківським конструкторським бюро ім. Морозова. 2009 року прийнятий на озброєння української армії. Серійне виробництво машини було розпочате на Держпідприємстві «Завод ім. Малишева» у Харкові.

Перший зразок танка «Оплот» в рамках експозиції України був показаний на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати) у лютому 2011 р., а також на виставці IDEX-2013.

Українські військові конструктори називають БМ «Оплот» однією з найсучасніших машин у своєму класі. Перед його відправкою на виставку колишній генеральний конструктор зі створення бронетехніки та артилерійських систем України Михайло Борисюк заявив кореспонденту ARMIYA’UA, що «Оплот» є принципово новою машиною, яка створена на рівні сучасних світових аналогів.

«За основними характеристиками – бойовою міццю, мобільністю та захистом – танк «Оплот» перебуває на рівні кращих світових зразків», - сказав М.Борисюк.

За даними конструкторів, в «Оплот» внесено низку удосконалень. Зокрема, він має нову зварно-катану башту, вмонтовану динамічну броню нового покоління, двигун потужністю 1200 к.с., тепловізійні приціли, а також інші системи, які якісно поліпшили вогняні, ходові та захисні властивості машини. Ключовою особливістю танка є наявність високоточного керованого озброєння, яке дозволяє вести вогонь з гармати керованою ракетою «Комбат» з лазерним наведенням й уражати цілі на відстанях до 6000 м. «Оплот» оснащений 125-міліметровою гарматою (боєкомплект із 40 пострілів: бронебійно-підкаліберні, уламково-фугасні, кумулятивні боєприпаси та керовані ракети), має 12,7- і 7,62-міліметрові кулемети, вмонтований динамічний захист новітнього покоління типу «Ніж-2», комплекс оптико-електронної протидії «Варта».

Танк призначений для ураження вогнем усіх видів наземних (надводних) повітряних цілей, що летять низько на малих швидкостях, в умовах вогняної протидії супротивника.

Вирішення широкого кола бойових завдань можливе у різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умовах в діапазоні температури повітря від мінус 40° до плюс 55°, відносній вологості повітря до 98% при температурі плюс 25°, висоті до 3000 м над рівнем моря і високій запиленості повітря.

«Оплот» має сьогодні найвищий у світі рівень захисту серед своїх аналогів, зокрема, від боєприпасів тандемного типу», - наголосив під час демонстрації машини представник ХКБМ.

Характеристики БМ «Оплот»: маса – 51 тонна, екіпаж – 3 осіб, двигун: 6ТД-2 потужністю 1200 к.с. Озброєння: танкова гармата 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітна установка винесеного типу 12,7 мм. Швидкість руху 70 км/год., запас ходу по паливу – 450 км. Танк забезпечує виконання бойових завдань у різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умовах у діапазоні температури довкілля від -40°С до +55°С.

На знімку: перший зразок танка «Оплот» на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати), лютий 2011 р. Фото Андрія Кравченка.

Автор: Володимир Кравченко

Читайте також