«Дозор» можуть взяти на озброєння до кінця року - МОУ

27.09.2016 | 18:22

Машина удосконалюється, проходить тест на надійність, усуваються недоліки. «Остаточне слово мають сказати солдати» – начальник Озброєння ЗСУ Шевцов

Вітчизняний бронеавтомобіль «Дозор» може  бути взятий на озброєння української армії вже до кінця 2016 року.

Про це повідомив начальник Озброєння Збройних сил України генерал-майор Микола Шевцов на прес-конференції, яка відбулася в Києві у вівторок, 27 вересня.

За його словами, вирішальним у процесі прийняття на озброєння колісних «Дозорів» стане те, яку оцінку машині дадуть у ході експлуатації у військах.

«Для мене важливо, що скаже солдат. Бійці кажуть, що ця машина гідна уваги, але в ході експлуатації є нюанси, які мають бути усунуті», - сказав Шевцов.

«Можливо, - заявив фахівець, - до кінця року, машина може бути прийнята на озброєння».

Довідка ARMIYAUA. Колісний бронеавтомобіль «Дозор-Б» розроблений Харківським КБ ім. Морозова. На цей час серійне виробництво налагоджене на кількох оборонних підприємствах України, зокрема, на Львівському бронетанковому заводі.

У липні 2016 року підприємства українського ОПК виготували та передали Збройним силам України партію нових броньованих автомобілів «Дозор-Б».

Бронемашина здатна захистити життя 10 військових від бронебійних куль, уламків осколочно-фугасних снарядів, хімічних та радіаційних атак.

Озброєння: кулеметна установка БПУ-12,7 з приладом нічного бачення, а також кулемет НСВТ-12,7 з оптичним монокулярним перископічним прицілом.

Машина здатна уражати живу силу, легкоброньовану техніку та вести  ефективний вогонь по повітряних цілях, які летять на дозвукових швидкостях. Має колісну формулу 4х4, що може ефективно використовуватися для оснащення спецпідрозділів ЗСУ, а також може мати модифікації: бойову, розвідувальну, медичну, командну тощо.

«Дозор-Б» оснащений 4-тактним дизельним двигуном Deutz потужністю 190 к.с., з турбонаддувом та трансмісією провідної світової марки Allison. Може розвивати швидкість понад 100 км/год. Має кондиціонер 5,5 Квт з вентиляційною спроможністю 400 куб.м./год., який працює в діапазоні температур від +20˚ до +55˚С, а також фільтровентиляційну установку для очищення повітря, котре подається у відсіки, захищаючи людей від отруйних речовин, біологічних аерозолів, а також радіоактивного пилу.

За даними прес-служби «Укроборонпрому», сьогодні потужності Концерну дозволять виготовляти понад 100 бронемашин «Дозор-Б» на рік. Триває робота з їх адаптації до стандартів НАТО. Провадяться роботи подальшого покращення тактико-технічних характеристик машини та надання їй можливості подолання водних перешкод вплав, оснащення новітніми комплексами озброєння.

Читайте також