Україна закупить для власної армії вітчизняні танки «Оплот»

03.10.2016 | 15:43
Фото Андрія Кравченка

Пашинський: «Цифра узгоджена, сума погоджена, державне оборонне замовлення сформуємо»

Держпідприємство «Завод ім. Малишева» – провідний виробник бронетехніки в Україні – може отримати державне замовлення на виробництво нових танків «Оплот» для української армії.

Про це повідомив керівник комітету Верховної ради України з питань нацбезпеки та оборони, голова наглядової ради Держконцерну «Укроборонпром» Сергій Пашинський в інтерв'ю виданню ЛІГА.net.

За його словами, танки «Оплот» планується замовити 2017 року.

«Цифра узгоджена, сума погоджена, Держоборонзамовлення сформуємо», - сказав Пашинський.

При цьому він не уточнив, яка саме кількість танків планується до закупівлі.

На думку Пашинського, завод ім. Малишева потребує нагальної підтримки держави, зокрема, в частині фінансування, і ситуація тут досить критична.

«Завод Малишева українська влада за 25 років вбила практично повністю – якщо терміново не почати фінансування, ми втратимо унікальне підприємство», - наголосив голова парламентського комітету.

Як повідомляла ARMIYA’UA, міністерство оборони України сподівається, що 2017 року армія може отримати нові вітчизняні танки «Оплот». Про це поінформував начальник Озброєння ЗСУ генерал-майор Микола Шевцов 27 вересня ц.р. на прес-конференції в Києві.

«У нас від 2009 року є підписаний контракт з «Укроборонпром» на поставку «Оплотів», тому ми 2017 року чекаємо на нові танки», - сказав Шевцов.

Довідка ARMIYA’UA. Танк «Оплот» створений Харківським конструкторським бюро ім. Морозова.  2009 року прийнятий на озброєння української армії. Серійне виробництво машини було розпочате на ДП «Заводі ім. Малишева» у Харкові.

У вересні 2011 р. Україна і Таїланд підписали контракт на поставку Бангкоку 49 танків «Оплот» загальною вартістю близько $250 млн. Виконавець контракту – ДП «Завод ім. Малишева».

Характеристики БМ «Оплот»: маса – 51 тонн, екіпаж – 3 осіб, двигун: 6ТД-2 потужністю 1200 к.с. Озброєння: танкова гармата 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітна установка винесеного типу 12,7 мм. Швидкість руху 70 км/год., запас ходу по паливу – 450 км. Танк забезпечує виконання бойових завдань у різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умовах у діапазоні температури довкілля від -40°С до +55°С.

ДП «Завод ім. Малишева» – найбільший виробник бронетехніки в Україні. У співпраці з Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова та Харківським конструкторським бюро з двигунобудування підприємство випускає сучасні зразки спеціальних гусеничних та колісних машин військового призначення, а також пропонує програми модернізації техніки, що перебуває на озброєнні багатьох країн світу. Основні напрями виробництва ДП «Завод ім. Малишева»: важка бронетехніка (танк «Оплот», БРЕМ-84, модернізація танків Т-64, Т-72, Т-54/55/62), легка бронетехніка (БТР-3У, БТР-4, модернізація БТР-60/70, БТР-50, БМП-2), бойові модулі для легкої бронетехніки. Завод ім. Малишева входить до складу Державного концерну «Укроборонпром».

На знімку: перший зразок танка «Оплот», виробничий цех КБ ім. Морозова, 2011 р.

Фото Андрія Кравченка

 

Читайте також