До Харкова повертається великий футбол

06.10.2016 | 15:21
Фото Андрія Кравченка

На стадіоні «Металіст» проходитимуть матчі не лише національної збірної, а й європейського рівня – губернатор Світлична

Союз європейських футбольних асоціацій відкриває Харків для міжнародних матчів, і вже в листопаді на стадіоні «Металіст» відбудеться гра національних збірних України та Сербії.

Про це повідомила голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична на власній сторінці Facebook.

«УЄФА відкриває Харків для міжнародних матчів», - написала Світлична.

За її словами, у четвер, 6 жовтня, було підписано меморандум про співпрацю ХОДА з Федерецією футболу України, який відкриває великі перспективи у спортивному житті міста.

Згідно з документом, керівництво області та ФФУ спільно працюватимуть над отриманням дозволів від ФІФА та УЄФА для проведення в Харкові міжнародних футбольних матчів усіх рівнів.

«Маю велику надію, що ми будемо набирати обертів, і на Харківщину повернуться матчі не лише національної збірної, а й європейського рівня, - сказала Світлична, коментуючи подію.

Вона висловила сподівання, що це пожвавить не лише спортивне, а й економічне життя Харківщини.

Як повідомляє прес-служба ХОДА, «перший практичний результат підписаного меморандуму вже є – 15 листопада у Харкові пройде товариський матч національних збірних України та Сербії».

За словами президента ФФУ Андрія Павелка, повернення міжнародних матчів до Харкова має не лише принести радість уболівальникам, але й відкрити нові інвестиційні можливості для всього регіону.

«Крім того, це можливість для нашої української збірної отримати підтримку, емоції, які ми бачили на стадіонах Харкова. Стадіон «Металіст» завжди був фартовим і заряджає на перемогу наших гравців, - сказав Павелко.

Крім повернення в Харківську область великого футболу, меморандум також передбачає розвиток у регіоні дитячо-юнацького та масового футболу.

Як відомо, УЄФА заборонив проводити міжнародні матчі у Харкові в 2014-му році у зв’язку з близькістю міста до зони бойових дій на Сході України, спричинених агресією Росії.

Сьогодні Харків став четвертим містом, яке зможе приймати міжнародні матчі з футболу відтоді, як на Донбасі розпочалася війна.

До цього футбольні єврокубкові зустрічі могли приймати Київ та Львів, до яких у травні 2016 р. долучилася Одеса, де проводить свої домашні матчі Ліги Європи луганська Зоря.

Довідка ARMIYAUA. Харків був одним з 4 міст України, які приймали ігри Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. До ЧЄ у місті було збудовано та реконструйовано кілька важливих об’єктів спортивної інфраструктури. Матчі проходили на стадіоні «Металіст», який розрахований на 40 тисяч глядацьких місць, офіційно відкритий 5 грудня 2009 р. Стадіон реконструйований у форматі приватно-державного партнерства: 30% загальної суми вкладень становили приватні інвестиції бізнесмена Олександра Ярославського (генерального інвестора та координатора підготовки Харкова до Євро-2012, президента групи DCH і колишнього власника ФК «Металіст»), 70% – бюджетні кошти. Загальна сума внесених у той час у реконструкцію стадіону інвестицій становила близько 100 млн дол.

Спеціально до Євро-2012 у Харкові був реконструйований Міжнародний аеропорт «Харків», а також побудований 5-зірковий готель Kharkiv Palace. Реконструкція аеропорту була здійснена у форматі приватно-державного партнерства. Загальна сума інвестицій О.Ярославського у проект становить $107,2 млн. (аеровокзальний комплекс та прилегла територія). Сума фінансування, виділеного з Державного бюджету на реконструкцію аеродромного комплексу, – $191,3 млн.

Обсяг інвестицій DCH у створення готелю Kharkiv Palace становив $126 млн.

Серед інших об’єктів спортивної інфраструктури Харкова виділяються також навчально-тренувальна база ФК «Металіст» (обсяг інвестицій DCH у проект – $ 24,6 млн.) та Дитячо-юнацька футбольна академія (обсяг інвестицій DCH – $12 млн.).

На знімку: (вгорі) – реконструйований до Євро-2012 стадіон «Металіст» (фото Андрія Кравченка); внизу – президент Федерації футболу України Андрій Павелко та губернатор Харківщини Юлія Світлична підписують Меморандум про співпрацю між ФФУ та ХОДА.

Читайте також