Україна вшановує пам'ять жертв голодоморів

26.11.2016 | 08:24
Фото Андрія Кравченка

Внаслідок зумисних дій комуністичного Кремля впродовж кількох років Україна втратила близько 10 мільйонів життів – УІНП  

У суботу, 26 листопада, в Україні та світі вшановують пам'ять жертв голодоморів.

До ХХ сторіччя країна, багата чорноземами, з великими традиціями хліборобства, ніколи не знала голоду.

А вже протягом  ХХ сторіччя українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та голод 1946-1947 років.

Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, організований тоталітарним комуністичним (сталінським) режимом СРСР.

«З огляду на масштаби, жорстокість і цинізм здійснення Голодомору, історія сучасної Європи не має аналогів подібних злочинів. Внаслідок зумисних дій комуністичної влади впродовж декількох років Україна втратила близько 10 мільйонів життів», - йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам’яті.

Голодомору 1932-1933 років передувала насильницька колективізація сільських господарств, так зване розкуркулення селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі.

Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22-х місяців, – це свідома та цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася, починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, на знищення самостійних селянських господарств – соціально-економічних підвалин української нації. Українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва.

«У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок часу Москва вбила 4,5 мільйони українців», - пише Укрінформ.

Історики наводять різні цифри померлих від Голодомору – від 5 до 14 мільйонів осіб. У наукових працях демографів зустрічаються такі дані: на початок XXI сторіччя Україна мала нараховувати близько 100 мільйонів населення.

На момент розпаду СРСР 1991 року населення України становило 52 мільйони осіб.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати