В Україні 86% громадян вважають себе українцями - опитування

16.12.2016 | 21:11
Фото Андрія Кравченка

Значна частина молодих людей, серед чиїх батьків, дідів і бабусь були росіяни, вже вважає себе українцями

За національною приналежністю вважають себе українцями 86% громадян, 11% - росіянами, 2% - представниками інших національностей, а 1% не змогли визначитися, до якої національності вони належать.

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова, передає Цензор.НЕТ із посиланням на ZN.ua.

Українці становлять більшість населення всіх регіонів - від 60% серед жителів Донбасу до 97% - серед жителів Західного регіону. Частка тих, хто вважає себе українцем, зростає зі зниженням віку респондентів.

Так, якщо серед тих, кому від 60 і більше років, українцями себе назвали 81%, а росіянами - 15%, то серед тих, кому від 18 до 29 років - відповідно 94% і 5%. Тобто частина молодих людей, чиї батьки (діди, бабусі) були росіяни, ідентифікують себе як етнічних українців.

Найчастіше (33% опитаних) респонденти схильні вважати, що національна приналежність людини має визначатися за етнічним походженням батьків (або одного з батьків), 25% дотримуються думки, що національна ідентичність є результатом власного вибору, самовизначення людини, 14% - що вона визначається країною постійного проживання, 12% - за мовою, яку вона вважає рідною, 11% - за мовою, якою вона повсякденно спілкується.

Трохи більше третини (37%) опитаних вважають за необхідне, щоб в українському паспорті вказувалася національність його власника, не потрібним це вважають 26% респондентів, 29% ставляться до цього байдуже, а 8% не визначилися.

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова 18-23 листопада 2016 року в усіх регіонах України за винятком окупованих територій серед 2015 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати