Останній візит. Чому насправді Байден приїхав до Києва

16.01.2017 | 18:03

У Байдена є довготривалі плани у американській політиці, ймовірно, він ще буде балотуватися в президенти США

Сьогодні віце-президент США Джо Байден відвідав Україну зі своїм останнім візитом на цій посаді. Вже за кілька днів, 20 січня, Байден складе свої повноваження та передасть їх наступнику – Майку Пенсу, який працюватиме разом із новообраним президентом Америки Дональдом Трампом.

Під час візиту в Київ Байден зустрівся із прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, міністром фінансів Олександром Данилюком, віце-прем’єром Степаном Кубівим та з президентом Петром Порошенком. Журналістам показали лише протокольну частину зустрічей. Решту часу посадовці розмовляли за зачиненими дверима.

Проте, Байден все ж зробив кілька заяв на камеру. Зокрема, він висловив сподівання, що адміністрація Трампа підтримуватиме Україну, а також зазначив, що антиросійські санкції мають діяти доти, доки Росія не поверне Україні Крим та не забере війська з Донбасу. Також американський віце-прем’єр закликав Україну активізуватися у боротьбі з корупцією та притягти до суду чиновників, які розбазарюють державні кошти.

Чому сьогоднішній візит Байдена насправді не був прощальним, та чи правда, що американський політик має власні бізнес-інтереси в Україні, НВ розповідають політичні експерти та народні депутати.

Сергій Лещенко, народний депутат, член Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції:

Підстави і причини візиту Байдена можуть бути різні. Можливо, це сентименти певні за Україною. Він фактично склав повноваження. Це може бути візит ностальгії. І бажання продемонструвати ще раз підтримку. Але вже у статусі людини, яка ні на що не впливає у Президентській адміністрації. Він залишається великим політичним діячем, його підтримка – важлива і корисна.

Він справді опікувався українським питанням. Був відповідальним за Україну. Персональна позиція Обами не дозволила американцям надати Україні летальну зброю, тоді як Байден та інші були за це, та не змогли переконати президента США.

Байден завжди демонстрував підтримку антикорупційної реформи. Можливо, зараз він вкотре спробує переконати Петра Порошенка, що власне збагачення не може бути пріоритетом для нього.

Питання бізнес-інтересів сина Байдена залишається білою плямою. Бачимо, його син продовжує працювати в компанії Burisma, партнером у якій є Злочевський, міністр часів Януковича. Під час однієї з зустрічей – ще раніше – депутати питали Байдена про бізнес сина. Відповідь була про все, але не про це.

Володимир Фесенко, політолог, директор Центру прикладних політичних досліджень Пента:

Це останній візит Байдена в Україну перед складанням повноважень, а також висловлення симпатій країні, підкреслення значущості України. Проте, не треба вдаватися до конспірології. Навряд чи потрібно очікувати [після цього візиту] якихось подарунків чи доленосних рішень. Тут нема ніякої стратегічної значущості, радше – значущість символічна. Своєрідний знак симпатії Байдена, можливо, навіть прив’язаності та підтвердження пріоритетності українського питання для зовнішньої політики США.

Що стосується бізнесу, який мав син Байдена, Хантер, в Україні – це видобування сланцевого газу – то, про це говорили іще за часів Януковича. Наразі цей бізнес значною мірою згорнутий. Це і через війну, і через певні економічні причини, які є несприятливими для подібної справи. Зараз не дуже рентабельно займатися подібними проектами в Україні. Син Байдена був задіяний у економічних проектах не з представниками нинішньої влади. Тому, не думаю, що тут є ще якісь [неозвучені] економічні фактори чи причини.

Тарас Чорновіл, політичний експерт:

Візит багатоплановий, а не прощальний. Байден летить у Давос. В Україні, прилетівши вранці, він провів чимало зустрічей. Графік потужний. Байден захоплений Україною, щиро переймається. Йому хотілося допомогти нашій країні. З цього вибудувалася особиста дружба з Порошенком.

Зверніть увагу на зустрічі. Байден зустрівся з Гройсманом, Данилюком і Кубівим. Нам треба розв’язати проблеми з МВФ. Байден, який відійде з посади, залишиться впливовою людиною, на МВФ впливати якось зможе. Очевидно, узгоджувалося вимоги МВФ, на які Україна мусить піти, а по яких варто шукати компроміс. Можливо, обговорювалися важливі економічні реформи.

Друга зустріч з президентом. Була відкрита і закрита частина. Про переговори віч-на-віч ми навряд щось дізнаємося. Можу припустити, що Байден хотів передати контакти, механізми, важелі, якими Порошенко сам тепер буде змушений захищати Україну в питаннях санкцій щодо РФ, допомоги нам з ЄС і американських еліт. А також – з ким можна працювати у новій Адміністрації президента США.

Байден поставив «червоний прапорець» Трампу щодо України, який і так у куті завдяки крокам Обами, і вже мусив заявити, що не буде знімати санкції щодо РФ, хіба що перегляне питання ядерного озброєння. Маркери від Обами стосуються санкцій щодо РФ, але не прописували чітко Україну. Візит віце-президента не пройде повз увагу основних світових аналітиків. І стане межею, від якої Трампу буде важко відмовитися. Це буде поштовхом і для того, щоб візит Порошенка в США, переговори Порошенка і Трампа, відбулися у більш короткій перспективі, ніж це могло бути.

Ще одна річ стосується антифейкової кампанії, яку піднімають активно в Європі, зокрема Меркель. Російська пропаганда працює на повну потужність. В Україні теж розкручується тема, що Америка засуджує Україну, яка виступила проти Трампа, підтримувала Клінтон. Будуть ще вкидання про несприйняття Штатами України, країни, де нема реформ, боротьби з корупцією. Байден зробив заяви компліментарного характеру, і тепер той самий Порошенко фейки може перекривати, цитуючи Байдена.

Тим, хто згадує про бізнес-інтереси сина, раджу не судити по собі. У нас корупція починається з хвоста, бо кожен думає, що якби був Байденом, то допоміг би сину заробляти великі гроші. Якщо Байден говорив, що не займається бізнесом сина, то, думаю, так і є. До того ж, це єдина компанія, яка добровільно повернула збитки Україні. Єдине ймовірне втручання, то це те, що він міг подзвонити сину, сказати: завдав шкоди, недогледів, виправляй, повертай хоч зі своїх власних грошей.

Сергій Таран, політолог:

Чого точно немає зараз у Байдена в Україні, так це бізнес-інтересів. Якби вони були, він би дочекався завершення своїх повноважень, інавгурації нового президента, і прилетів би сюди як приватна особа. В Америці до такого ставляться серйозно, а тому за державні кошти заради власного інтересу він би сюди не приїжджав.

Цей візит про те, що для нього важливо засвідчити перед Україною спадкоємність американської зовнішньої політики. І в світі, й в Україні є дуже багато хвилювань щодо передбачуваності, прогнозованості політики США із новим президентом. Більше того, треба розуміти, що українським питанням [при правлінні президента Америки Барака Обами] займався віце-президент, і є великий шанс, що саме віце-президент Сполучених Штатів, обраний Трампом, буде так само займатися Україною й надалі.

Власне кажучи, це дуже важливо, що саме зараз Байден приїхав до України і переймається, яким чином віддаватиме українську справу, аби її продовжили з тією самою підтримкою, яку надав він та США за часів Обами.

Взагалі, у Байдена є довготривалі плани у американській політиці. Надходили повідомлення, що він збирається виставляти свою кандидатуру на наступних президентських виборах в Америці (у 2020 році - НВ) від Демократичної партії. Думаю, так він хоче підкреслити, по-перше, те, що Україна лишається у колі важливих міжнародних питань та інтересів, а, по-друге, що він не йде з політики. І його візит є ще одним підтвердженням того, що для нього особисто розпочинається новий етап у політичній діяльності.

Під час одного із своїх останніх візитів до України Байден виступав у Верховній Раді. Проте, я би не сказав, що він сварився або критикував Україну. Цей виступ був комплементарним, став своєрідним стимулом для роботи ВР у подальшому. Риторика США до будь-якої країни, що робить реформи, – схожа. Якщо дивилися, що говорила Америка до країн Східної Європи, які робили реформи у себе, то це, по суті, було так само. Просто те, що в інших країнах відбулося у 90-х, у нас відбувається лише зараз.

Ганна Гопко, народний депутат, голова Комітету ВР у закордонних справах:

Байден залишатиметься впливовою фігурою в Американському істеблішменті із сотнями контактів серед конгресменів, представників міжнародних організації. На різних платформах – у Давосі, на Мюнхенській безпековій конференції – він зможе комунікувати, знаючи реальну ситуацію в Україні: на сході, у розрізі деокупації Криму, трансформацій у держави. Байден, нагадаю, домагався звільнення Шокіна з посади генпрокурора, чітко артикулював, що треба демонструвати реальні реформи.

Цей візит Байдена – ще одне нагадування, що час грає проти України. І треба демонструвати реальні здобутки, особливо в тому, що стосується нашого зближення з НАТО. Мала сьогодні окрему зустріч з Майклом Карпентером, який колись був радником Байдена. Він зараз у Пентагоні та також залишає свою посаду. Він чітко говорить, що Україна має продемонструвати реальний прогрес, громадський та парламентський контроль над сектором оборони, втілення кращих західних стандартів.

На фоні усіх сценаріїв капітуляції, які нам намагаються нав’язати такі, як Віктор Пінчук і багато інших, тут дуже важливо, щоб були голоси, які підтвердять: такі сценарії не мають нічого спільного з миром, що це – ще більша війна.

Олександра Горчинська, Юлія Артамощенко (Новое время)

Фото сайту президента України

Читайте також