Цього дня 3 роки тому протистояння на Майдані перейшло у силову фазу

19.01.2017 | 09:15
Фото Андрія Кравченка

Завершився мирний етап Революції гідності – розпочалися масові сутички

Цього дня 2014 року тому під час Революції гідності мирне протистояння на Майдані переросло у силову фазу.

Поштовхом до цього стало прийняття Верховною Радою 16 січня так званих диктаторських законів. Це викликало обурення в суспільстві, і люди вийшли на народне Віче.

Попри заклики лідерів опозиції до продовження мирного протесту, у Києві багатотисячна колона рушила до Верховної Ради, але зіткнулася з кордоном «Беркуту». На вулиці Грушевського виникли сутички, які тривали усю ніч.

Активісти палили автобуси та вантажівки правоохоронців. У бік загонів міліції полетіли пляшки з палаючою рідиною («коктейлі Молотова»), каміння, фаєри. «Беркут» застосував проти мітингувальників водомет, зброю з гумовими кулями, шумові гранати.

За даними київських лікарів, у період з 16-ї години 19 січня до ранку 21 січня за медичною допомогою звернулися 122 постраждалих, 50 з них були госпіталізовані. У той же час, згідно з даними медичної служби Євромайдану, за добу 19-20 січня на вулиці Грушевського були поранені або травмовані 400 осіб.

За кілька днів, 22 січня 2014 року, з’являться перші жертви серед активістів Майдану, які віддали своє життя під час Революції Гідності і яких згодом назвуть Небесною сотнею.

Фото Андрія Кравченка

Читайте також

Революція Гідності. Згадаймо головне

21.11.2021 | 12:28

Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!  / Укрінформ підготував матеріал до видатної дати