На Львівщині стартували українсько-американські навчання «Фіарлес Гардіан-2015»

20.04.2015 | 12:05

Мета – не лише захист територіальної цілісності і суверенітету України, а й захист свободи і демократії в Європі і світі - Порошенко

У понеділок, 20 квітня 2015 року, на Яворівському полігоні розпочалися українсько-американські військові навчання «Фіарлес Гардіан-2015».

Як повідомляє Медіа-група Академії Сухопутних військ України, у першому етапі навчань беруть участь 260 військовослужбовців від Національної гвардії України та 247 представників 173-ї повітряно-десантної бригади Збройних сил США, які виступатимуть у ролі інструкторів.Загалом у навчаннях планується участь 290 десантників армії США та 900 українських військовослужбовців.

Президент України Петро Порошенко під час виступу перед учасниками навчань назвав їх новим етапом у співпраці України та США.

«Це перший українсько-американський захід такого рівня, і він свідчить про перехід двостороннього військового співробітництва у якісно новий практичний вимір, – сказав глава держави. До цієї програми, зазначив він, крім Сполучених Штатів, також долучаться партнери з Канади, Великої Британії, Польщі, інших країн НАТО, а також Австралії.

«Така міжнародна співпраця дозволить нам ефективно виконати завдання, які стоять сьогодні перед Україною, не лише щодо захисту нашої територіальної цілісності і суверенітету, а й захисту свободи і демократії в Європі і світі», – наголосив Порошенко.

Під час церемонії відкриття навчань Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України нагородив державними нагородами низку військовослужбовців Національної гвардії України та вручив ключі від довгоочікуваних квартир військовикам Львівського гарнізону, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на сході нашої країни.

Також Президент ознайомився з роботою Міжнародного центру миротворчості та безпеки і поспілкувався з американськими військовими.

Коментуючи подію представникам преси, Порошенко сказав: «Питання про проведення таких навчань обговорювалося давно, вперше – ще 10 місяців тому під час візиту в Україну Віце-президента США Джо Байдена. Як Президент і Верховний Головнокомандувач, я надзвичайно задоволений тим, що наші домовленості нарешті почали реалізовуватись, і впевнений в тому, що тут сьогодні на Яворівському полігоні ми починаємо наші ефективні дії у встановленні, закріпленні і стабілізації миру».

Довідка: Міжнародний центр миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ має значний досвід у проведенні міжнародних навчань. Майже двадцять років саме на його базі щорічно проходять відомі у всьому світі навчання «Щит миру», які нині змінили назву на «Репід Трейдент». 2015-го року на базі МЦМБ окрім цих навчань відбудуться ще кілька подібних масштабних міжнародних заходів.

Зокрема, влітку впродовж кількох тижнів відбудуться українсько-американські командно-штабні навчання «Сейбер Гардіан/Репід Трайдент – 2015». Загальна чисельність їхніх учасників сягатиме двох тисяч чоловік, з них від Збройних Сил України – близько тисячі. Восени ц.р. відбудуться спільні навчання підрозділів української Військової служби правопорядку та польської військової поліції «Правопорядок».

Читайте також